Söndag 9 Maj
Stockholm

Cancerforskning har försenats med två år – på grund av corona

Nedstängningar har orsakat kraftiga fördröjningar inom cancerforskningen.
Nedstängningar har orsakat kraftiga fördröjningar inom cancerforskningen. Foto: Matt Dunham/AP/TT

På flera håll i världen har pandemin inneburit strikta nedstängningar av stora delar av samhället – däribland forskningsfaciliteter. Nu menar forskare i Storbritannien att detta kan ha fördröjt cancerforskningen, och nya genombrott, med hela två år.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I en lägesrapporten från "The Institute of Cancer Research" (ICR) i London beskriver brittiska forskare hur coronaviruset, och de nedstängningar som pandemin medfört runtom i världen, gett upphov till stora problem för cancerforskningen.

"Det största hotet mot cancerforskningen"

Med kraftigt begränsad åtkomst till labb har forskare tidigare varnat för att cancerforskning kan ha fördröjts med 18 månader – men enligt Paul Workman, verkställande chef vid ICR, är detta förmodligen en underdrift.

"Coronapandemin har utgjort det största hotet mot cancerforskningen på flera generationer", skriver Workman i rapporten och fortsätter vidare:

"Utan extra finansiering för att kunna motverka pandemins effekter och fylla hål i forskningsbudgetar kan cancerpatienter få vänta två år extra innan de kan ta del av nya forskningsfynd". 

Kommentera
Kopiera länk
Dela