Söndag 9 Maj
Stockholm

Märta Stenevi om arbetet mot kvinnovåld: "Inte gjort tillräckligt"

Foto: SVT/30 minuter
Foto: SVT/30 minuter. Foto:

"Så länge en enda kvinna dödas så har vi inte gjort tillräckligt, det måste vi vara väldigt tydliga med", säger Märta Stenevi (MP) i onsdagens "30 minuter". För att kunna skydda kvinnorna behövs skärpta straff och fler kontaktförbud, menar hon.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sverige har skakats av flera fruktansvärda kvinnomord den senaste tid. Alla misstänkta mördare har varit män, och i flera av fallen hade de en pågående eller avslutad relation med brottsoffren.

Under onsdagskvällen i "30 minuter" på SVT2 berättar Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi om det viktiga jobbet man har framför sig.

– Så länge en enda kvinna dödas så har vi inte gjort tillräckligt, det måste vi vara väldigt tydliga med. Vi kan aldrig nöja oss förrän alla kvinnor lever säkra i sin hem, säger Stenevi i programmet.

Foto: Skärmavbild/SVT

Så hoppas man kunna skydda fler

För att nå en trygg tillvaro för de svenska kvinnorna anser hon bland annat att de svenska lagarna behöver skärpas. 

– Det kan ge möjlighet att utfärda fler kontaktförbud och en tidigare häktningspresumtion, därför att straffvärdet är högre. Kan vi få till den förändringen så kan vi flytta bort mannen från sin familjer och förhindra de här brotten, säger Stenevi.

Hon berättar att en man som en gång varit våldsam mot en kvinna i sin närhet tenderar att vara det igen. 

Att häkta fler personer stoppar därmed inte det första brottet från att ske – men kan förhindra samma sak från att hända igen. 

Foto: Skärmavbild/SVT

"Tar lite längre tid"

Programledare Anders Holmberg påpekar att flera partier efterfrågat skärpta straff i de kvinnorelaterade brotten under lång tid. Ett arbete som Miljöpartiet anklagats för att ha förhindra och försvåra.

– Det tar lite längre tid att faktiskt lägga fram en lagrådsremiss än att skriva en motion, men det har pågått ett arbete i regeringen och det fortsätter vi med hela tiden, säger Stenevi i "30 minuter".

Kommentera
Kopiera länk
Dela