Foto: Polisen
Foto: Polisen

Hammarmannen om de våldsamma attackerna: "Jävla skön känsla"

När "Simon" hoppade av barn- och fritidsprogrammet blev han isolerad – och väldigt våldsam. I februari 2019 misshandlade han en äldre kvinna så svårt att hon nästan miste livet. Följ fallet i kvällens "I huvudet på Hammarmannen" på TV3 och Viaplay.


År 1999 föds "Simon" i Sollentuna, strax norr om Stockholm. Han växte upp under normala förhållanden, men beskrivs som annorlunda redan som liten. 

Han uppvisade tidiga svårigheter med att förstå sociala koder, enligt anhöriga.

– Jag upplevde aldrig honom som aggressiv, snarare fundersam. Han sa lite konstiga saker ibland, någon gång frågade han "undrar inte du också hur det känns att döda någon?", säger en klasskamrat i programmet.

Började ta droger

När det var dags att välja gymnasielinje sökte Simon till barn- och fritidsprogrammet – till sina vänners stora förvåning. Under årskurs två började han experimentera med alkohol och droger, vilket tog allt mer fokus från studierna. 

I trean på gymnasiet hoppade Simon av skolan. Istället spenderade han en stor del av sin vakna tid hemma på sitt rum, och blev väldigt isolerad. 

Vid den här tidpunkten eskalerade hans mörka tankar. Han drogs till det förbjudna och bestämde sig för att han ville döda någon.

Foto: Polisen

Fick inspiration från internet

Vid två tillfällen försökte han råna äldre personer, men bägge gångerna avvek han från platsen när hans offer gjorde motstånd.

På internet hittade Simon ett klipp som visade hur en äldre man blev brutalt ihjälslagen med en hammare – och med den som inspiration gav han sig ut på ett nytt, blodtörstigt försök i februari 2019.

Gick till attack mot kvinna i 70-årsåldern

Bakom ett träd ställde han sig i väntan på äldre, försvarslösa personer. Han fick syn på en kvinna i övre 70-årsåldern som han smög upp på bakifrån. 

Han drog fram hammaren och slog henne med full kraft i bakhuvudet. Hon föll till marken, men Simon fortsatte slå. 

Han fick in sju hårda träffar mot kvinnans huvud – och hon skadades så allvarligt att hjärnsubstans rann ut på grusvägen.

Simon lämnade platsen och den svårt skadade kvinnan återfanns av en förbipasserande person. Hon hade livshotande skador och försattes i en sex veckor lång koma när hon anlände till sjukhus.

Foto: Polisen

"Det är så underbart"

Månaderna passerade utan att polisen lyckades gripa någon misstänkt. Samtidigt satt Simon hemma i bostaden i Solna och njöt av att se hans brott lyftas i media.

I maj 2019 ringde Simon själv upp SOS Alarm och berättade om händelsen – i tron om att hans telefon var omöjlig för polisen att spåra.

– Det är en jävla skön känsla att jag är den enda som allt. När jag ser folk vara oroliga och jag ser i tidningarna att de skriver om allt, det är så underbart. Jag är den enda som vet om det, det är helt fantastiskt, sade han till operatören. 

Dömdes till fängelse

Vad han inte visste är att numret var registrerat på hans pappa, och polisen kom snabbt fram till att Simon stämde in på deras gärningsmannaprofil.

Den 22 maj 2019 tog sig insatsstyrkan in i familjens bostad och grep en chockad Simon. 

Han häktades misstänkt för mordförsök två dagar senare – och dömdes i oktober samma år till åtta års fängelse.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/