Stockholm

Indonesiska ubåten hittad – på 850 meters djup

Ett av fartygen som hjälpt till i sökarbetet efter den försvunna ubåten.
Ett av fartygen som hjälpt till i sökarbetet efter den försvunna ubåten. Foto: Bildkälla: Eric Ireng/TT.

Den indonesiska ubåt som försvann utanför Bali i onsdags har hittats. Ubåten har lokaliserats på 850 meters djup och man tror att syret i fartyget har tagit slut.


Läs mer

Nyheter24 rapporterade tidigare i veckan om en ubåt, som går under namnet KRI Nanggala-402, som under en militärövningen norr om den indonesiska ön Bali plötsligt försvunnit. 

Ubåten tappade kontakten med omvärlden vid klockan 04.30 lokal tid. Ombord på ubåten fanns 53 passagerare. 

Totalt fem länder skickade då hjälp för att bidra till sökarbetet efter ubåten. På en presskonferens på lördagsmorgonen meddelar Indonesiens militärchef Hadi Tjahanto att man lyckats lokalisera ubåten – som befinner sig på 850 meters djup, rapporterar Reuters. 

Syret misstänks ha tagit slut

Vårdpersonal står nu beredda för att evakuera eventuella överlevare. Men hoppet om att finna de 53 passagerarna vid liv är svagt, då man tror att syret i ubåten tog slut under lördagen. 

Man ska även ha upptäckt ett oljeutsläpp på platsen där ubåten försvann vilket gett tankar om skador på bränsletanken. Det kan i sin tur innebära att passagerare har avlidit. 

– Oljeutsläppet är ett dåligt tecken. Kommer det från ubåten så är det förmodligen slutet, säger den pensionerade franska vice-amiralen Jean-Louis Vichot.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.