Över 80 döda efter explosion på sjukhus i Irak inatt.
Över 80 döda efter explosion på sjukhus i Irak inatt. - Foto: Anmar Khalil/TT.

Explosion och brand på sjukhus i Irak – över 80 döda

Syrgastuber exploderade på sjukhuset Ibn al-Khatib i Bagdad under natten till söndagen. Branden spred sig snabbt mellan våningsplanen på sjukhuset, där 30 personer intensivvårdades för covid-19. Minst 82 människor har omkommit och 110 skadats.


Mitt i natten exploderade en syrgastub på en intensivvårdsavdelning för covid-19-patienter i Iraks huvudstad Bagdad. Explosionen resulterade i en brand som snabbt spred mellan våningsplanen på sjukhuset. 

På sjukhuset intensivvårdades 30 personer för covid-19 och majoriteten avled på grund av att deras respirator kopplades bort när de var tvungna att flyttas, berättar Kadhim Bohan, chef för landets civilförsvar. 

– Andra kvävdes till döds av röken, berättar han enligt Aftonbladet. 

82 döda och 110 skadade

Landets inrikesdepartement uppger på söndagsförmiddagen att minst 82 personer har omkommit och 110 skadats efter branden. 

– Först var det en explosion och sedan spred sig elden som om det vore bensin, säger en anhörig till en patient som vårdades på sjukhuset, till nyhetsbyrån Reuters.

Den anhörige hjälpte sin bror ut på gatan för att sedan återvända in i sjukhuset för att försöka hjälpa andra. Människor försökte ta sig ut från den översta våningen då branden inte hunnit sprida sig dit. 

– Folk hoppade... läkare ramlade på bilar. Alla hoppade. Och jag fortsatte att ta mig upp dit, hämtade människor och gick ner igen.

Kräver att hälsoministern avgår

En anledning till att branden spred sig så snabbt ska vara att sjukhuset inte hade något brandskyddssystem. Händelsen har väckt ilska hos många och nu kräver man att landets hälsominister ska avgå. 

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har lovat att brandorsaken och de sjukhusansvariga ska utredas grundligt. Han har gett myndigheterna 24 timmar på sig att komma med sina slutsatser av utredningen. Premiärministern har även utfärdat en tre dagar lång sorgeperiod. 

Bildkälla: AP/TT NYHETSBYRÅN.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!