Bild på influencern Nere, genrebild på ledsen tonåring och en telefon.
Nu presenteras en virtuell influencer som ska hjälpa ungdomar att tackla psykisk ohälsa. - Foto: Mind och Stina Stjernkvist/Fredrik Sandberg/TT

Nu ska virtuell influencer motverka psykisk ohälsa hos unga

Att må dåligt kan vara svårt att prata om eller hantera, både när det gäller en själv och någon som står en nära. Nu lanseras Sveriges första virtuella influencer som ska hjälpa till att öka medvetenheten om psykisk ohälsa hos unga.


Sjuttonåriga "Nere" är precis som vilken ung influencer som helst. Förutom den lilla detaljen att hen är virtuell. "Nere" har både en hemsida och ett konto på Instagram, där hen bland annat publicerar memes, och på ett friare sätt kan gestalta hur psykisk ohälsa känns. Syftet är att göra det lättare för unga människor att våga prata om att må dåligt.

Bakom initiativet står den ideella organisationen Mind tillsammans med Studieförbundet Bilda, och är skapad för att öka kunskapen om psykiskt mående hos unga. De vill också göra ämnet lättare att ta till sig och prata om – och att vara just nere kan nog alla relatera till oavsett ålder.

Initiativet vill nu tackla problemet att så många unga mår dåligt – och inte kan hitta ord för det. Foto; Isabell Höjman/TT

– Med hjälp av en annorlunda talesperson så vill vi avdramatisera ämnet och nå de unga via deras plattformar, säger Selene Cortes, som är projektledare för ungas psykiska hälsa på Mind, i ett pressmeddelande.

I en undersökning, som initiativtagarna presenterar, med över 1 000 ungdomar mellan 15-25 år uppgav över hälften att de någon gång haft en kompis som sagt att de inte längre vill leva. Nästan en fjärdedel upplevde att de inte hade någon vuxen att prata med, och hela 46 procent att de skäms över att må dåligt.

– Nere har likt de flesta i den åldern ett rikt känsloliv med höga toppar och djupa dalar, som kan det mesta om att känna sig deppig, ha ångest och annat som kan vara tufft. Dessutom har Nere mycket humor och använder den väl för att skapa igenkänning och normalisera att livet går upp och ner i perioder, säger Cortes vidare i pressmeddelandet.

"Nere" kan böja kroppen i vilka vinklar hen vill, vilket gör det lättare att visa hur ångest känns. Foto: Mind

"Nere" är framtagen av både experter och ungdomar själva. Utöver influencern själv vill de även utbilda vuxna, lärare eller andra som finns nära ungdomar, inom ämnet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det låter som ett bra initiativ?
Tack för din röst!