Lördag 13 Aug
Stockholm

Mamman är dömd för morden på sina 4 barn – nu vill hon friges

För snart 20 år sedan dömdes Kathleen Folbigg för morden på sina fyra småbarn. Nu hävdar hon att hon är oskyldigt dömd – och att teknisk bevisning kan styrka detta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

År 2003 dömdes australienskan Kathleen Folbigg till 30 års fängelse för att ha mördat sina fyra barn, vid fyra olika tillfällen. 

Hennes äldsta son Caleb dog 19 dagar gammal, år 1989. Hennes andre son Patrick dog två år senare, 1991, åtta månader gammal. 

Dottern Sarah dog, tio månader gammal, år 1993 – och den yngsta dottern Laura avled 1999, 19 månader gammal. 

Mamman var den som hittade de döda barnen

Folbigg var den första på platsen vid alla fyra tillfällen – men hon har alltid hävdat att barnen dog av naturliga orsaker. 

Inflammation i hjärtväggen, epilepsi och plötslig spädbarnsdöd är vad som orsakat barnens död, enligt henne själv.

Foto: TT

Den viktiga dagboken

Under utredningen hittade man en dagbok tillhörande Folbigg, och den kom att spela en viktig roll i bevisningen som fällde henne. 

Här har fyrabarnsmamman nämligen gjort en hel rad uppseendeväckande noteringar innan och efter hennes barn avlidit. 

"Jag känner mig som den värsta mamman på jorden. Rädd att hon ska lämna mig nu som Sarah gjorde. Jag vet att jag hade kort temperament och var elak ibland, och då lämnade hon. Med lite hjälp", skrev Folbigg i en dagboksanteckning.

"Nu har jag lärt mig att gå iväg och andas för mig själv en liten stund. Det hjälper mig att förstå hur jag ska hjälpa henne. Med Sarah så ville jag bara att hon skulle hålla tyst. Och en dag gjorde hon det", skrev hon i en annan.

Foto: TT

Forskare kan ha hittat en förklaring

Det har gått nästan två årtionden sedan Folbigg fängslades – och förra året upptäckte forskare att hennes avlidna döttrar bar på en genetisk mutation som orsakar ojämna hjärtslag. 

En liknande gen har även upptäckts hos sonen Patrick.

Det här har fått experter att ifrågasätta domen mot fyrabarnsmamman. 90 forskare, läkare och sakkunniga har nu skrivit under en namninsamling, och skickat den till borgmästaren i New South Wales. 

Kathleen Folbigg önskar nu få sitt fall omprövat i rätten. Enligt henne kan teknisk bevisning frikänna henne från morden.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.