Lördag 19 Jun
Stockholm

Oklart om regeringen kommer lätta på restriktionerna från 17 maj

Om smittspridningen inte går ned är det oklart om regeringen kan lätta på restriktionerna.
Om smittspridningen inte går ned är det oklart om regeringen kan lätta på restriktionerna. Foto: Jessica Gow/TT & Anders Bjurö/TT.

Smittspridningen i Sverige är näst högst i Europa. Om smittan inte går nedåt är det oklart om regeringen kommer kunna lätta på coronarestriktionerna från den 17 maj, som planerat. Det säger socialminister Lena Hallengren i Ekots lördagsintervju.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den 30 april meddelade kulturminister Amanda Lind att regeringen planerar att lätta på vissa coronarestriktioner från den 17 maj. Hon sa bland annat att man vill kunna tillåta 500 personer i publiken vid stora sport- och kulturevenemang med anvisade platser utomhus. 

Men pågrund av den stora smittspridningen i Sverige är regeringen inte längre lika säkra på att detta kommer bli möjligt. Det berättar socialminister Lena Hallengren i Ekots lördagsintervju. 

I intervjun konstaterar Hallengren att smittspridningen i Sverige går nedåt, men att det går för långsamt – enligt regeringen. 

– Vi har en 20-procentig minskning av smittspridningen sedan mitten på april. Det går lite för långsamt, tycker vi. Vi kommer att återkomma så fort vi känner att det är möjligt och jag lovar, vi är många som längtar efter den öppningen, säger hon. 

Sverige har näst högst smittspridning i Europa

Enligt Johns Hopkins Universitys rapportering är smittspridningen av covid-19 i Sverige just nu näst högst i Europa, efter Cypern. När det kommer till dödsfall till följd av covid-19 ligger Sverige dock på 29:e plats i Europa, med 1,8 döda per miljon invånare. 

Samtidigt menar Lena Hallengren att smittspridningen är allvarlig i hela Europa. 

– Det kan också spela en viss roll hur mycket man testar och hur man rapporterar och hur man jobbar med snabbtester. Vi har en ganska allvarlig situation i hela Europa, men förhoppningsvis är vi på väg åt rätt håll, säger hon i Ekots lördagsintervju

Socialministern förklarar att regeringen i mitten av nästa vecka kommer att ge besked om huruvida man kommer kunna lätta på restriktionerna den 17 maj eller inte.  

Kommentera
Kopiera länk
Dela