Lördag 19 Jun
Stockholm

Ny studie: Fler biverkningar om man blandar coronavaccin

Att blanda vaccin kan leda till fler biverkningar.
Att blanda vaccin kan leda till fler biverkningar. Foto: Jonas Ekströmer/TT & Erik Mårtensson/TT.

Personer under 65 år som fått en vaccindos av Astra Zeneca rekommenderas att få vaccin från en annan tillverkare vid nästa dos. Men nu visar en ny brittisk studie att mixade vaccindoser kan leda till fler milda biverkningar.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har tidigare inte funnits några studier på om det är säkert eller inte att bli vaccinerad med två olika vaccin mot covid-19 – tills nu. Enligt preliminärdata från en ny studie vid Oxford universitet kan risken för milda till måttliga biverkningar öka om man blandar vaccin, rapporterar SVT Nyheter. 

Studien har utförts på ungefär 460 personen och resultatet visar på att vaccin från två olika tillverkare ledde till ökad frekvens av biverkningar som feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. 

– Våra resultat pekar på att strategin att blanda doser kan leda till ökad sjukfrånvaro dagen efter vaccination och det är viktigt att ha med det i beräkningen när man vaccinerar sjukvårdspersonal, säger forskningsledaren Matthew Snape till SVT.

Kan leda till fler biverkningar hos yngre 

Resultaten av studien är särskilt relevanta då länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Norge och Danmark har uppmanat personer under 65 att byta vaccinsort om de redan hunnit få en dos av Astra Zeneca. Detta efter att det blev känt att vaccinet kan leda till en ovanlig men farlig koagulationsrubbning hos unga personer. 

Biverkningarna av att blanda vaccin ska enligt Oxfordforskarna vara kortvariga och ofarliga. Däremot var deltagarna i studien över 50 år vilket betyder att biverkningsfrekvensen skulle kunna vara högre för yngre personer, rapporterar SVT. 

Folkhälsomyndigheten avvaktar

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tagit del av studien och säger till SVT Nyheter att Folkhälsomyndigheten följer vaccinforskningen noga. 

”Studien visar relativt lindriga biverkningar av samma typ som vi känner till sedan tidigare. Däremot visar den att dessa biverkningar förekommer oftare och med andra intervall än vad man sett förut. Vi följer kunskapsutvecklingen och avvaktar mer data.” skriver han till SVT Nyheter.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela