Att blanda vaccin kan leda till fler biverkningar.
Att blanda vaccin kan leda till fler biverkningar. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Erik Mårtensson/TT.

Ny studie: Fler biverkningar om man blandar coronavaccin

Personer under 65 år som fått en vaccindos av Astra Zeneca rekommenderas att få vaccin från en annan tillverkare vid nästa dos. Men nu visar en ny brittisk studie att mixade vaccindoser kan leda till fler milda biverkningar.


Det har tidigare inte funnits några studier på om det är säkert eller inte att bli vaccinerad med två olika vaccin mot covid-19 – tills nu. Enligt preliminärdata från en ny studie vid Oxford universitet kan risken för milda till måttliga biverkningar öka om man blandar vaccin, rapporterar SVT Nyheter. 

Studien har utförts på ungefär 460 personen och resultatet visar på att vaccin från två olika tillverkare ledde till ökad frekvens av biverkningar som feber, huvudvärk, trötthet och muskelvärk. 

– Våra resultat pekar på att strategin att blanda doser kan leda till ökad sjukfrånvaro dagen efter vaccination och det är viktigt att ha med det i beräkningen när man vaccinerar sjukvårdspersonal, säger forskningsledaren Matthew Snape till SVT.

Kan leda till fler biverkningar hos yngre 

Resultaten av studien är särskilt relevanta då länder som Sverige, Tyskland, Frankrike, Norge och Danmark har uppmanat personer under 65 att byta vaccinsort om de redan hunnit få en dos av Astra Zeneca. Detta efter att det blev känt att vaccinet kan leda till en ovanlig men farlig koagulationsrubbning hos unga personer. 

Biverkningarna av att blanda vaccin ska enligt Oxfordforskarna vara kortvariga och ofarliga. Däremot var deltagarna i studien över 50 år vilket betyder att biverkningsfrekvensen skulle kunna vara högre för yngre personer, rapporterar SVT. 

Folkhälsomyndigheten avvaktar

Sveriges statsepidemiolog Anders Tegnell har tagit del av studien och säger till SVT Nyheter att Folkhälsomyndigheten följer vaccinforskningen noga. 

”Studien visar relativt lindriga biverkningar av samma typ som vi känner till sedan tidigare. Däremot visar den att dessa biverkningar förekommer oftare och med andra intervall än vad man sett förut. Vi följer kunskapsutvecklingen och avvaktar mer data.” skriver han till SVT Nyheter.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Höganäs: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kör in i mitträcket på Christinelundsvägen i höjd med Domsten.", skriver polisen på sin hemsida.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.