28-åringen tog fem mäns liv.
28-åringen tog fem mäns liv. - Foto: Stella Pictures/AP via TT

Seriemördaren Andrew Cunanan dödade fem män – på 3 månader

Modeskaparen Gianni Versace, 50, mördades brutalt utanför sin lyxvilla i juli 1997. Skytten var ingen mindre än Andrew Cunanan – som redan hade fyra andra personers blod på sina händer.


Den 15 juli 1997 sköts modeskaparen Gianni Versace, 50, till döds utanför porten till sin lyxvilla i Miami Beach. 

Han hade varit och köpt kaffe och dagens tidningar när han träffades av två kulor bakifrån – en i huvudet och en i vänstra kinden. Knappt 45 minuter senare dödförklarades Versace på Jackson Memorial Hospital.

Ett vittne såg skytten lämna området till fots, men tappade bort honom i ett intilliggande parkeringsgarage. 

Mannen som sprang från platsen hette Andrew Phillip Cunanan – och det här var det femte mordet han begick inom loppet av tre månader.

Gianni Versace. Foto: Dave Cheskin/TT
Platsen där Versace sköts till döds. Foto: AP via TT

En smart och pratsam elev

Cunanan föddes den 31 augusti 1969 i National City i Kalifornien, som den yngsta av totalt fyra syskon. 

Han har beskrivits som en pratsam, mycket smart elev med ett iq på 147. Efter grundskolan fortsatte han sina studier på University of California, där han inriktade sig på amerikansk historia.

Men det blev aldrig någon college-examen för Cunanan, och istället flyttade han till Castro District i San Fransisco 1989 – ett centrum för LBTQ-kulturen vid tidpunkten.

I San Fransisco inledde Cunanan flertalet romantiska förhållanden med rika, äldre män. Det finns även uppgifter om att han både sålde och använde droger "som om det inte fanns någon morgondag" under perioden.

Slog ihjäl sin vän med hammare

Kanske var det den ohälsosamma livsstilen som fick den gode vännen Jeffrey Trail, 28, att distansera sig från Cunanan i början av 1997. Ett beslut han skulle få ångra.

Trail lämnade San Fransisco för Minneapolis, och Cunanan följde efter. Efter ett bråk i vännens nya lägenhet tog Cunanan Trails vapen i gisslan, och lämnade platsen. 

När Trail följde efter för att ta tillbaka vapnet slog Cunanan ihjäl sin vän med en hammare. Hans döda kropp rullades in i en matta och placerades bakom en soffa.

Seriemördaren Andrew Cunanan. Foto: AP via TT

Mördade "sitt livs kärlek"

Vittne till händelsen blev arkitekten, tillika ex-partnern David Madson, 33. 

Han lämnade Cunanan under våren 1996 efter bara några enstaka månader tillsammans, efter att han upptäckt "skumma" sidor hos partnern. Cunanan har beskrivit Madson som "sitt livs kärlek".

Enligt uppgifter ska Cunanan ha hållit Madson gisslan i sin egen bostad efter mordet på Trail. Den 2 maj 1997 sågs de äta lunch tillsammans på en bar – och dagen efter återfanns Madsons döda kropp i sjön Rush Lake i Minnesota.

Arikitekten var skjuten i huvudet och ryggen med ett 40-kalibers automatvapen – samma pistol som Cunanan stulit från den mördade vännen Trail.

Halshuggning och slumpvis utvalda offer

Två dagar senare körde Cunanan till Chicago, band fast mäklaren Lee Miglin, 72, och högg honom mer än 20 gånger med en skruvdragare. Han skar sedan halsen av Miglin med en vinkelsåg – innan han stal hans bil och körde mot New Jersey. 

På en kyrkogård i Pennsville Township sköt Cunanan vaktmästaren William Reese, 45, i huvudet med pistolen han stulit från sitt första mordoffer Trail. 

Reese tros ha varit ett slumvis utvalt offer, då Cunanan var i behov av en ny bil att köra till Florida med. 

Väl framme bodde han på hotell runt om Miami fram till den ödesdigra dagen 15 juli – då Gianni Versace föll offer för Cunanan.

Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

Hans egen död

Den 23 juli 1997 återfanns Cunanans döda kropp ombord på en lyxig husbåt i Miami Beach. Han hade skjutit sig själv i huvudet med samma pistol han använt för att döda Madson, Reese och Versace.

Vid sin död var Cunanan med på FBI:s "Most wanted"-lista och polisen hade varit honom på spåren sedan mordet på vaktmästaren William Reese.

Hans motiv till de hänsynslösa morden blev aldrig känt. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Narkotikaförsäljning jämförs med serviceyrke

Oppositionen: Brist på förslag här och nu

Miljöpartiet och Centerpartiet tycker att regeringens energiproposition ekar tom på förslag här och nu. Vi och industrin vill ha ett mål nu för 2030 och för 2035. Det är nu vi behöver omställningen, det är nu vi behöver den förnybara energin, säger MP:s språkrör Daniel Helldén.

Ja till säkerhetslag i Hongkong

Hongkong har antagit en ny hård säkerhetslag, som ska ge regimen ännu större möjligheter att slå till mot politiskt missnöje.

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Costco Wholesale etablerade sig i Sverige 2022 och fler varuhus är redan på gång. Men hur gick det egentligen för den amerikanska butiksjätten under deras första år i Sverige?

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.