- Foto: L.A Police Department

Här fångas Elisa Lam på film – strax innan sin mystiska död

Elisa Lam, 21, försvann spårlöst från "Cecil Hotel" i Los Angeles i januari 2013. Ett par veckor senare började gästerna klaga på illaluktande kranvatten. Personalen begav sig upp på taket – och fann hennes döda kropp i vattentanken.


Den kanadensiska studenten Elisa Lam, 21, försvann från Cecil Hotel i centrala Los Angeles den 31 januari 2013.

Hon anmäldes försvunnen i början av februari och fallet fick stor spridning i lokalmedia. Knappt två veckor efter hennes försvinnande gick L.A Police Departement ut med en video från den sista dagen hon setts vid liv.

Foto: Los Angeles Police Department

Den obehagliga övervakningsfilmen

Det skrämmande videoklippet visar en skräckslagen Elisa som kliver in i en av hotellets hissar. I det nästan tre minuter långa klippet kan man sedan se henne kika ut genom hissdörrarna – precis som att hon letade om någon följt efter henne.

Elisa Lam går in och ut ur hissen flera gånger, pratar och gestikulerar med något eller någon som inte syns i bild. Därefter försvinner hon iväg i hotellkorridoren.

Vattnet var mörkt och luktade konstigt

Vad som hände med Elisa efter videoklippets slut vet ingen förutom henne själv. 

Men fem dagar efter polisen gått ut med klippet från hissen, den 19 februari 2013, gjorde hotellgäster på Cecil Hotel en avgörande anmärkning till personalen.

Vattnet från kranarna hade en mörk ton och en konstig lukt. Dessutom var trycket från kranen dåligt. 

Här återfanns Elisa Lams döda kropp. Foto: Damian Dovarganes/TT

Avskrevs som en olycka

En man ur personalkåren skickades upp till vattentankarna på hotelltaket och möttes av en fruktansvärd syn. Naken, med ansiktet vänt uppåt låg den avlidna Elisa Lam.

I vattentanken fanns också hennes kläder och rumsnyckel. Det fanns inget tecken på yttre våld och hennes död kom senare att avskrivas som en olyckshändelse, med drunkning som orsak. 

Mysteriet kring hennes död

Men mysteriet kring Elisa Lam har gäckat polisen under många år. Vad hände egentligen den där januaridagen som förorsakade hennes död? 

Hade hon blivit förföljd av någon? Hade hon drabbats av hallucinationer, och gått upp på taket på eget bevåg? Hur kom hon i sådant fall upp på det larmade taket – och ner i den 2,5 meter höga vattentanken?

Likheter med en skräckfilm - från 2005

Ännu mer mystisk blev hennes död när man hittade flera likheter mellan hennes öde och skräckfilmen "Dark Water" från 2005. Den handlar om en mamma vid namn Kyle och en dotter vid namn Cecilia som flyttar in i ett slitet lägenhetskomplex. 

En trasig hiss och ett missfärgat vatten ledde dem upp till byggnadens vattentank på taket. I den hittade de kroppen tillhörande en flicka som anmälts försvunnen från byggnaden ett år tidigare.

Förutom de uppenbara likheterna mellan handlingen och Elisa Lams död så finns en oförklarlig koppling mellan dotterns namn Cecilia och hotellet "Cecil" – som Lam försvann ifrån.

Ja, konspirationsteorierna är flera kring 21-åringens död, men vad som faktiskt hände henne kommer vi troligtvis aldrig få veta.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma döms – tatuerade dödskalle på sonen

Varningen: Kontanter riskerar att bli oanvändbara

Riksbanken varnar för att kontanter kan bli "i det närmaste oanvändbara i Sverige" om åtgärder inte vidtas. – Vi behöver bromsa en utveckling där vi är på väg mot att allt färre kan betala med kontanter, säger Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Bröt mot yttrandeförbud: Trump riskerar fängelse

Åklagarens stjärnvittne utmålas som en "vanhedrad brottsling" och "liberala aktivister" påstås ha försökt ta sig in i juryn. Trots juridisk munkavle har Donald Trump inte hållit sig från att diskutera sin brottmålsrättegång i sociala medier eller tv. Nu ska domaren ta ställning till eventuella straff.

Polisen i Örebro rapporterar om brand

"Det ryker från en fläkt på taket till ett flerfamiljshus på väster i Örebro.", skriver polisen på sin hemsida.

Hamnarbetare döms i kokainmål

En man som varit anställd i Helsingborgs hamn i närmare 30 år döms, tillsammans med en 49-årig man, till två års fängelse vardera för bland annat förberedelse till synnerligen grov narkotikasmuggling.

Jurist döms för bedrägeri mot äldre

En jurist i Malmö döms till fängelse i fem och ett halvt år och näringsförbud i sju år för bedrägeri mot äldre och demenssjuka klienter. Han fälls för 14 fall av bedrägeri mot sina klienter.