"I huvudet på Romansbedragaren" sänds på torsdagar 21.00 på TV3 och Viaplay.
"I huvudet på Romansbedragaren" sänds på torsdagar 21.00 på TV3 och Viaplay. - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT & Unsplash.

Storbedragaren "Adam" lurade sina flickvänner på miljoner

Under flera års tid lurade "Adam" sina flickvänner på jobb, resor, bostäder och pengar – som aldrig fanns. I veckans "I huvudet på Romansbedragaren" på TV3 och Viaplay får vi följa hur han gick från en rik uppväxt på herrgård, till att livnära sig på bedrägerier. Programmet sänds på torsdagar klockan 21.00.


"Adam" föddes i oktober 1987, och växte upp på en stor herrgård mellan Stockholm och Uppsala. Familjen hade det gott ställt och ägde både fastigheter och markområden. 

Han blev utstött i skolådern och sökte popularitet genom att ljuga och hitta på berättelser. 

– Att barn har fantasier, berättar historier eller kanske till och med ljuger litegrann, det hör till utvecklingen. Men det är när det här beteendet hänger kvar som det kan bli problem, säger Jenny Yourstone, doktor i psykologi, i programmet.

Anställde flickvän – i bolag som inte fanns

Och det var precis vad som hände med Adam.

I vuxen ålder anställde han den dåvarande flickvännen Caroline i sitt bolag och utlovade en hög lön. Enligt henne själv var handlingen ett sätt för Adam att kunna kontrollera henne. 

Det fanns bara ett problem – det kom inga pengar, för han drev inget bolag.

Ljög om toppjobb

Och Caroline var inte det enda exet han manipulerat och ljugit för. 

Så småningom träffade han en ny tjej vid namn Sara, och de blev ett par. Adam sade till flickvännen att han blivit erbjuden att jobb på storbanken Goldman Sachs Hong Kong-baserade kontor.

De flyttade dit gemensamt – men först efteråt kom det fram att det aldrig fanns något jobb. Vad han försörjde sig på under tiden i Hong Kong är fortfarande okänt.

Lurade flickvän på en miljon

Paret lämnade Asien för en lägenhet på Manhattan i New York. Sara investerade i stort sätt hela det arv hon ärvt från sin bortgångne pappa i det nya boendet. 

Adam fick i uppdrag att genomföra lägenhetsköpet – men tog pengarna själv och betalade aldrig någon kontantinsats. 

När flyttlasset gått över Atlanten lurar Adam Sara att den nyinköpta lägenheten är uthyrd, och uppmanar henne att investera i ytterligare en bostad som de kan bo i.

Sara började ana oråd, men då svarade Adam med ilska och aggressivitet.  

– Rent generellt så besitter sådana här personer mycket ilska. Så trycker man på dem för att man tycker annorlunda eller vill få dem att erkänna, då kan man se den här ilskan som lurar, säger psykologen Monica Emanell i programmet.

"Tror inte han kommer kunna förändras"

Adam har dömts till fängelse och skadestånd på flera hundratusen till ett par av sina offer vid två tillfällen.

Hans senaste fängelsestraff löper ut under 2021 – och när han kommer ut väntar en lång väg tillbaka mot ett ärligt liv. 

– Jag tror inte att han kommer kunna förändras, de färdigheter han har känns inte så produktiva. Jag hoppas ni kan hålla honom fängslad, men det verkar ju bara bli ett år i taget, säger den före detta vännen David Sley i programmet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!