Nu grävs de avlivade minkarna upp igen.
Nu grävs de avlivade minkarna upp igen. - Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT & Patric Söderström / TT.

Efter massavlivningen: Nu grävs danska minkarna upp igen

Under hösten 2020 började en coronamutation spridas på minkfarmar i Danmark. Något som ledde till att landets regering tog beslut om att avliva 15 miljoner minkar. Nu grävs djuren upp igen.


Det var under hösten 2020 som skräcken började spridas i Europa. Man hade då upptäckt en ny mutation av coronaviruset på minkfarmar i Danmark. Mutationen kallades cluster 5 och det spekulerades kring om den nya mutationen skulle hota funktionen av vaccin. 

Danmarks regering tog då ett beslut om att avliva landets 15 miljoner minkar. När man påbörjat arbetet visade det sig att det inte fanns lagligt stöd för att döda djur på det sättet. 

Luktar död och samma konsistens som fetaost

Majoriteten av de döda minkarna eldades upp, men tillslut kunde förbränningsanläggningarna inte ta emot fler döda djur. Då grävdes istället fyra miljoner döda minkar ned i Nørre Felding och Kølvrå, på Jylland, enligt Aftonbladet. 

Men nu ska de döda djuren grävas upp. Detta då eventuell vätska från minkkadavren riskerar att förorenar grund- och dricksvattnet i området. 

Mikkel Berg Pedersen, utsänd från nyhetsbyrån Ritzau Scanpix, berättar för TT att det luktar död på platsen.  Dessutom ska flera ansvariga för projektet ha vittnat om att minkkadavren förväntas ha samma konsistens som fetaost när de grävs upp, enligt Jydske Vestkysten

– Det ligger mink där nere, och det material som ligger mellan minkarna kan mycket väl påminna om fetaost, säger Kasper Klintø, insatschef på Danmarks motsvarighet till livsmedelsverket, till Ekstrabladet på torsdagen.

"Lättad över att det inte är värre"

Danmarks livsmedelsminister Rasmus Prehn säger till Ekstrabladet att han beklagar besväret för de boende i området, men att detta är bättre än att inte veta konsekvenserna av vad de nedgrävda minkarna kan leda till i framtiden. 

– Det luktar som ett toalettbesök, eller ett stall. Det är inte en angenäm lukt men jag är faktiskt lättad över att det inte är värre, säger Rasmus Prehn till Ekstrabladet.

Bildkälla: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix/TT.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Ruttet påskägg för skattebetalarna: Kommunchef tappade bort miljard

Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,5 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.

Polisen rapporterar om fylleri / lob, Åre

"Centrala Åre, ung man omhändertagen av polis", skriver polisen på sin hemsida.

Soldater från flera länder ska skydda OS i Paris

1 timme sedan
Flera länder kommer att skicka soldater för att hjälpa Frankrike att säkra OS i Paris, meddelar en representant från det franska försvarsdepartementet.

ICJ beordrar Israel att förhindra svält i Gaza

1 timme sedan
Internationella domstolen i Haag, ICJ, beordrar Israel att vidta brådskande åtgärder för att förhindra en svältkatastrof på Gazaremsan.