Onsdag 23 Jun
Stockholm

Nu haglar kritiken på sociala medier – efter Paolo Robertos uttalanden

Flera har uttryckt sitt missnöje på sociala medier.
Flera har uttryckt sitt missnöje på sociala medier. Foto: Staffan Löwstedt/Fredrik Sandberg/TT

Kritiken mot Paolo Roberto lät sig inte vänta efter hans omdiskuterade poddmedverkan i förra veckan. "Du vill inte förstå. Du skiter i kvinnan", skriver hjälporganisationen Talita – som tilltalar honom i ett öppet brev på Instagram.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

"Hon kanske hade kanske kunnat vara läkare om hon hade pluggat eller så, men nu är det här ett lätt sätt att tjäna pengar på."

Uttalandet kommer från Paolo Roberto i en omdiskuterad podd-medverkan i han gjorde i slutet på förra veckan. 

Kvinnan han syftar på är samma kvinna han köpte sex av för ganska exakt ett år sedan. 

Paolo får kort senare frågan om hon var snygg – varpå han svarar att hon var omopererad för flera hundra tusen. 

Möts av skarp kritik

Kritiken mot uttalandet lät sig inte vänta. 

Ett konto som ifrågasatt Paolos uttalanden är Dyngbaggegalan – som dessutom uppmärksammar en felaktig rättning han gör av sig själv i podcasten.

"Varför är det så svårt att förstå?"

Simon Häggström, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen med inriktning mot prostitution, delar också med sig av sina tankar i ett inlägg på sociala medier. 

Han säger sig ha blivit påmind om att vissa, till synes uppenbara saker, kan behöva repeteras om och om igen:

"Ja, en kvinna som säljer sex kan vara både ”omopererad för flera hundra tusen” och se ut som en fotomodell -  och ändå vara ett offer för människohandel. Att få kvinnorna att se sexiga ut är liksom en del av hallickarnas strategi för att tjäna pengar. Varför är det så svårt att förstå?", skriver Simon i inlägget.

Att antyda att prostitution är ett lätt sätt att tjäna pengar på anser han vara som att "spotta alla de hundratusentals kvinnor i ansiktet" som befinner sig i sexhandeln.

"Du skiter i kvinnan"

Även hjälporganisationen Talita har uttryckt starka åsikter om Paolos ord på Instagram.

I ett öppet brev beskriver de hans okunskap och trångsynthet som "bottenlåg" och anser att han aldrig borde uttalat sig på nytt.

"Vi föreslår att du börjar tänka med det huvud som har en hjärna, istället för det huvud som har svällkroppar. Och när du har kommit så långt, så är nästa steg att försöka koppla på hjärtat. För det är det som är ditt problem. Du har inte bara en svag mentaliseringsförmåga, du har noll empati. Du vill inte förstå. Du skiter i kvinnan", skriver de i Instagram-inlägget.

Kommentera
Kopiera länk
Dela