Nyheter24 listar tre polismän som begått grova brott.
Nyheter24 listar tre polismän som begått grova brott. - Foto: Foto: Antti Aimo-Koivisto/NTB/TT, Russian Look Ltd/Alamy/Stella Pictures och Jonas Ekströmer/TT

Våldtäkt, yxmord och knark – här är 3 grovt kriminella poliser

Polisen har som uppdrag att upprätthålla ordningen och skydda allmänheten, men det finns fall då detta förtroende utnyttjas och dras till sin absoluta spets. Nyheter24 listar tre polismän som visat sig ha begått allt från mord till grova våldtäkter.


"I de lugnaste vatten simmar de fulaste fiskarna", brukar man säga. Nyheter24 listar tre poliser som minst sagt lever upp till ordspråket. 

1. Jari Aarnio – Narkotikapolis och knarkbaron

Den 63-årige Jari Aarnio hade drygt 30 års erfarenhet inom den finska narkotikapolisen och blev till och med årets polis 1987. När han greps 2013 var han chef för polisens narkotikaenhet.

Under sin tid som polis hade nämligen Aarnio begått otaliga brott. 

Jari Aarnio. Foto: Antti Aimo-Koivisto/NTB/TT

Som chef hjälpte Aarnio bland annat en knarkliga att smuggla in över 800 kilo hasch i Finland, samtidigt som han försökte sätta dit en oskyldig man genom att anklaga honom för att leda ligan. I samband med detta gömde han bevis för att vilseleda sina kollegor. 

Foto: Esa Hiltula/Alamy/Stella Pictures

Han dömdes efter detta till tio års fängelse, men kort därefter uppdagades ytterligare brott – då i form av mord. Mer specifikt rörde det sig om mordet på Volkan Ünsal, som var en av de inblandade i Arlandarånet 2002, vilket fyra män dömdes för 2004. 

Aarnio ska, i egenskap av chef inom polisen, ha haft uppgifter om hotbilden mot Ünsul och ska även ha haft kännedom om de som senare dömdes för mordet, utan att delge denna information. 

Eftersom Aarnio därmed kunde ha förhindrat brottet dömdes han i december 2020 till livstids fängelse för mord.

2. Göran Lindberg – Polischef och våldtäktsman

Sveriges tidigare polischef Göran Lindberg, numera 75 år gammal, var en uttalad förespråkare av feminism och genusfrågor. På grund av sitt engagemang kallades han skämtsamt för "Kapten Klänning", men under ytan dolde sig någonting helt annat. 

Göran Lindberg till vänster. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den 25 januari 2010 greps Lindberg, efter en tids spaningsarbete, på en bensinstation strax utanför Falun. Han hade då planerat att träffa en 14 år gammal flicka som han, genom en telefonlinje, fått kontakt med. 

I samband med gripandet beslagtog polisen flera föremål från Lindbergs bil, däribland en hel väska med massagestavar, ett koppel och en piska. 

Lindberg under sin rättegång. Foto: Fredrik Persson/TT

Kort därefter blev den tidigare polischefen häktad och i november 2010 dömdes han till sex års fängelse för bland annat misshandel, våldtäkt, grov våldtäkt och köp av sexuella tjänster. Han friades emellertid av hovrätten för åtalspunkten gällande våldtäkt mot barn.

Lindberg blev frisläppt efter fyra år i fängelse och lever nu på en hästgård i Småland. Läs mer om det här. 

3. Mikhail Popkov – Polisman och seriemördare

Polismannen Mikhail Popkov, 57, levde ett till synes vanligt liv med fru och barn i sibiriska Irkutsk under 1990-talet. Men drygt 20 år senare, i juni 2012, visade det sig att Popkov var allt annat än vanlig – han var nämligen Rysslands absolut värsta seriemördare.

Mikhail Popkov. Foto: Russian Look Ltd./Alamy/Stella Pictures

I området runt staden Angarsk, i närheten av Irkutsk, hade flera kvinnor, under två decennier, påträffats brutalt mördade och våldtagna vid vägkanter och skogsområden. 

Gärningsmannen bakom de fruktansvärda dåden var Popkov, som i sin polisuniform lurade kvinnor i åldrarna 15-40 att sätta sig i hans polisbil. Därefter mördades kvinnorna, som Popkov menade var "omoraliska", med kniv, yxa eller hammare. 

Popkov under sin rättegång. Foto: Julia Pykhalova/AP/TT

År 2012 kunde Popkov gripas. Detta efter att man kunnat identifiera vilken bil mördaren haft genom däckmönster i närheten av platser där offren hittats. Man topsade då samtliga ägare av en sådan bil i området och jämförde med DNA som kunnat säkras från offrens kroppar. 

I januari 2015 dömdes Popkov till livstids fängelse för 22 mord och två mordförsök. Men bara två år senare, 2017, erkände polismannen ytterligare 59 mord och året därpå dömdes han för 56 av dessa mord. Han fick då ett andra livstidsstraff.

Därmed har Popkov dömts för totalt 78 mord, men farhågorna om att han kan ha bragt ännu fler kvinnor om livet lever kvar. 

Källa: HBL, Sveriges Radio och BBC

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!