Torsdag 16 Sep
Stockholm

Arvid, 2, gick med en död skalbagge i örat – i ett helt år

Läkarna gjorde en chockerande upptäckt på operationsbordet.
Läkarna gjorde en chockerande upptäckt på operationsbordet. Foto: Privat

Det läkarna trodde var en vaxpropp visade sig vara något helt annat. I Arvids öra hittade man en svart, död skalbagge på 1,5 centimeter. "Jag blev chockad, men också arg", säger hans uppgivna mamma Emelie Wihlborg.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Runt midsommar förra året vaknade Wihlborg mitt i natten av att sonen Arvid, 2, skrek i panik. 

– Han slog sig för örat och var helt utom sig, det gick inte att trösta honom. Vi ringde då 112 för vi blev så rädda och visste inte vad vi skulle göra, berättar Emelie Wihlborg, 27, till Nyheter24.

Mamma Emelie och sonen Arvid. Foto: Privat

Läkarna misstänkte vaxpropp

Men att få det gehör man önskat från sjukvården skulle visa sig ta tid. 

Under ett års tid har familjen uppsökt sex olika läkare – rädd för att sonens drabbats av en långvarig öroninflammation eller fått en skada på trumhinnan.

Sjukvårdspersonalen gjorde bedömningen att Arvid drabbats av en vaxpropp, vars svarta färg kunde förklaras med att den suttit i örat under längre tid. 

Emelie blev rekommenderad värktabletter och revaxör – men inget hjälpte. 

Foto: Privat
Foto: Privat

"Jag blev chockad men också arg"

I förra veckan fick Arvid äntligen en operationstid på Ängelholms sjukhus för att ta bort den misstänkta vaxproppen. 

Då gjorde läkarna en chockerande upptäckt – det fanns inget propp. Ur örat kunde de istället plocka ut en 1,5 centimeter lång, svart skalbagge. 

– Jag blev chockad men också arg och ledsen för att Arvid hade få gå ett helt år innan någon såg vad som fanns i örat. Det är oacceptabelt, säger Emelie till SVT.

"Lex Arvid"

Nu har familjen tagit kontakt med patientnämnden för att få upprättelse. Man vill också säkerställa att Arvids hörsel inte tagit skada av insekten.

– Vi tycker inte att något barn ska få vänta så här länge på rätt vård, barn ska prioriteras oavsett orsak. Vi kommer skicka in en uppmaning om att barnavården måste ses över och ge förslag om en "Lex Arvid", säger Emelie till Nyheter24. 

Hon berättar att många i liknande situationer har hört av sig till henne, sedan Arvids öde nådde offentligheten i dagarna. Nu tänker hon och familjen strida för barns rätt till bästa möjliga vård.

Kommentera
Kopiera länk
Dela