"Det är ganska starka normer som kontrollerar unga kvinnors drickande."
"Det är ganska starka normer som kontrollerar unga kvinnors drickande." - Foto: Isabell Höjman/Martina Holmberg/TT

7 av 10 män skyller tafsande på alkoholen – enligt ny studie

Kvinnor bedöms hårdare än män i deras alkoholkonsumtion, och avstår från berusning för att undvika riskfyllda situationer – det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av IQ.


Historiskt sett har alkoholkonsumtion bland kvinnor och män präglats av samhällets förväntningar. En ny rapport från IQ bekräftar att den bilden fortfarande lever kvar i viss mån. 

Extra stor är skillnaden bland unga vuxna – där kvinnor i högre utsträckning än män uppger att deras alkoholkonsumtion blivit bedömd utifrån deras kön.

– Det är hög tid att prata om rådande alkoholnormer, dess samhällskonsekvenser och även verkligen utmana dem. Framför allt måste vi förändra synen på alkohol som en ursäkt för dåligt beteende, säger Karin Hagman, vd på IQ, i ett pressmeddelande.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Män bortförklarar tafs och våld

Enligt undersökningen bortförklarar 71 procent av de tillfrågade männen "att tafsa på någon" med berusning. 

63 procent av männen skyller även våld på alkoholen – en siffra som låg på 30, respektive 24 procent bland kvinnorna.

Kvinnor avstår alkohol – för att undvika risker

En konsekvens av detta blir synlig i en annan del av undersökningen, där de tillfrågade får besvara huruvida de tror att kvinnor avstår från att dricka/bli berusade för att undvika riskfyllda situationer. 

Här svarade 79 procent av kvinnorna, och 63 procent av männen "ja".

– Kulturellt har det varit tillåtet för unga män att dricka mycket. Samtidigt är det ganska starka normer som kontrollerar unga kvinnors drickande. De avstår eller dricker mindre för att behålla kontrollen, säger Jukka Törrönen, professor vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet, i pressmeddelandet.

/
IQ
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!