Insatsen har lett till 800 gripanden och enorma narkotikabeslag
Insatsen har lett till 800 gripanden och enorma narkotikabeslag - Foto: Ric Francis/NZ Police/TT

Operation "Trojan Shield" – det här har hänt

16 olika länder har deltagit i operation "Trojan Shield" – ett koordinerat tillslag mot organiserad brottslighet, där Sverige haft en ledande roll. Har du också svårt att hänga med på vad som hänt? Häng på när Nyheter24 reder ut händelseförloppet.


Arbetet med "Trojan Shield" inleddes för tre år sedan på andra sidan jordklotet. 

Ett gäng australiensiska poliser tog en öl med ett par FBI-agenter, och där föddes idéen om en krypterad app – helt kontrollerad av polisen.

Sagt och gjort utvecklade man appen "Anom", som snabbt växte sig populär i kriminella kretsar.

Foto: Polisen

Skickats 27 miljoner meddelanden

Enligt FBI har över 27 miljoner meddelanden skickats mellan över 12 000 användare sedan oktober 2019. 

Här har tungt kriminella personer och gäng diskuterat allt ifrån mord, trafficking och narkotikasmuggling i appen, i tron om att ingen ser. 

Sverige har haft en ledande roll

Vad de inte vetat är att internationell polis har följt kommunikationen i realtid – och i en global insats den 7 juni gjordes koordinerade tillslag mot organiserad brottslighet världen över. 

I operation Trojan Shield har FBI, Europol och 16 länder deltagit, däribland Sverige och Nederländerna som lett arbetet på Europa-sidan.

Ett "fenomenalt" samarbete med svensk polis

Till TV4 berättar Calvin Shivers, biträdande chef för FBI:s utredningsenhet, att samarbetet med svensk polis varit fenomenalt.

– Det har skett ett mycket bra utbyte av information som inte bara har varit till nytta för den svenska polisen, utan den svenska informationen har även kommit till nytta i andra länder. 

Var femte gripande i insatsen har haft koppling till svensk brottslighet – men det gör inte Sverige värre än något annat land, menar Shivers:

– Det vi kan se idag är att många kriminella nätverk är globala, där organisationer har tentakler i flera länder, konstaterar han till TV4.

Beslagtag i Nya Zeeland. Foto: NZ Police
Beslagtag i Nya Zeeland. Foto: NZ Police

22 ton cannabis

Insatsen har resulterat i över 800 gripanden världen över. 

I samband med dessa har man beslagtagit bland annat åtta ton kokain, 22 ton cannabis, 250 skjutvapen och 48 miljoner dollar i varierad valuta och kryptovaluta.

150 svenska gripanden 

Även i Sverige har insatsen varit framgångsrik, med omkring 150 gripanden. Polisen bedömer att ett tiotal mord förhindrats tack vare tillslaget.

Inrikesminister Mikael Damberg beskriver operationen som "exceptionell": 

– Vi har aldrig sett en så stor samordnad insats mot kriminella i Sverige tidigare. Jag vill lyfta fram att det var svensk polis som var med och ledde den här insatsen. Det är ett enormt kvitto på svensk polis kompetens och deras anseende i Europa och världen, säger han till DN.

FBI
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

1 timme sedan
Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

2 timmar sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.