Onsdag 28 Jul
Stockholm

Sovkupé, artificiell intelligens och sensorer – så ser bilen ut år 2030

Framtidens bilar kommer likna tågkupéer.
Framtidens bilar kommer likna tågkupéer. Foto: John Locher/TT

Enligt forskare och tack vare teknik kommer bilarna som vi känner de idag se helt annorlunda ut om bara ett årtionde.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Brukar du bli åksjuk när du åker bil? No more! Det och massvis med annat kan bli möjligt tack vare den enorma utvecklingen av dagens mest populära transportfordon.

Om bara nio år kan det bli möjligt att till och med ta en tupplur påväg till landstället, jobbet eller konferensen.

Låter det otroligt? Nyheter24 förklarar.

"Två olika typer av bilar"

Det är bland annat bilföretaget Volvo som står i spetsen för de drastiska förändringarna. De har tagit fram konceptbilen 360c, som är en självkörande bil och ett exempel på hur framtidens åk kan komma att bli. Enligt Dan Lewis, forskare i industriell design på Staffordshire University i England, kommer bilen bli något annat än att bara köra i. Det kommer snarare liknas vid att flyga första klass.

– Jag förväntar mig att det kommer att finnas två olika typer av bilar 2030. Den första är privatägda bilar som de vi använder i dag, men med självkörande egenskaper, och den andra är den självkörande poolbilen som dag och natt kör människor från punkt A till punkt B, förklarar Lewis.

Vill ersätta inrikesflyg

Men det är inte bara bekvämligheter i fokus. Förutom säkerheten, som även den ska rustas upp ordentligt, kommer batteriernas livslängd öka tack vare avsaknaden av motorblocket. Med hjälp av artificiell intelligens och olika datasystem kommer åksjuka vara ett minne blott och genom nanopartiklar kan glasytorna i bilen agera bildskärmar – där bilden går att se lika tydligt oavsett var du sitter i bilen.

Du kommer också kunna se återstående restid på skärmarna medan du lutar dig tillbaka i den tågkupé-liknande interiören. Eftersom bilen är självkörande blir det också möjligt att sova, med ett täcke över dig som fungerar som en variant till säkerhetsbälte, medan bilen tar dig till din destination– något biltillverkare hoppas kunna ersätta inrikesflyg.

Förutspå vattenplaning

Säkerheten har också varit ett stort fokusmoment under tillverkningen av framtidens bilar. Att bilar idag stannar automatiskt vid tecken på hinder är redan uppfunnet, men tekniken kommer utvecklas även för att motverka vattenplaning. Tack vare kameror i kofångare och sidospeglar ska en dator kunna förutspå en eventuell vattenplaning och köra i anpassad hastighet.

"Älska bilarna ännu mer"

Risken med all ny teknik som tar över körningen är att vi människor går miste om körglädjen. Men trots det tror Lewis inte att vi kommer ogilla fordonet – snarare tvärtom.

– Privatägda bilar kommer fortfarande att ge möjlighet till nöjesåkning och poolbilar gör det möjligt att resa utan att behöva sköta en bil, tvätta eller försäkra den. Kanske kommer vi till och med att älska bilarna ännu mer, säger han till Illustrerad Vetenskap.

Kommentera
Kopiera länk
Dela