Onsdag 28 Jul
Stockholm

Reformeringen: Så ska polisen bli bättre på att motverka våld i nära relationer

Så kommer poliserna försöka motverka våld i nära relationer.
Så kommer poliserna försöka motverka våld i nära relationer. Foto: Unsplash

Polisen i västra Sverige kommer nu att bland annat inleda fem veckors aspirantpraktik för alla nya poliser. Detta för att stärka arbetet i att motverka våld i nära relationer.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det har väckts diskussioner runt om i landet efter en rad uppmärksammade mord på kvinnor.

Reaktion från politiker

Flera kända ansikten har reagerat. En av dessa är Centerpartiets Annie Lööf, som i ett långt inlägg på Facebook ifrågasätter sina kollegors tystnad och kräver en förändring.

"Men var är vrålet från samhället? Från mina politiska kollegor? Var är kommissionerna, de hårda tagen? Den gemensamma signalen?"

Hon skriver vidare att hon är redo att sätta sig ned på partiledarnivå för att skapa förändring.

"De män som mördar och misshandlas ska gripas, lagföras och dömas till långa fängelsestraff. Det är så vidrigt och så fruktansvärt. Män som hatar kvinnor. Usch."

Höjer kompetensen

Nu rapporterar Sveriges Radio att polisen satsar på att höja kompetensen om särskilt utsatta brottsoffer, våld och sexualbrott mot barn och för bättre utredningar genom obligatorisk praktik för alla nya poliser i västra Sverige.

– Vi kan se att i en ganska stor grad så orkar inte de här målsäganden med att driva hela ärendet. Har vi då varit tidiga med att filma och bevis-säkra och filma exempelvis ett första initialt förhör på platsen, då ser vi också att målsäganden i högre grad orkar fullfölja hela sin anmälan. Det är därför det är så viktigt hur vi som poliser agerar, berättar ansvarig chef Lars Eckerdal för Ekot.

I fem veckor kommer poliserna, med handledning, att arbeta med våldtäktsutredningar och brott i nära relation. Enligt Eckerdal är det för att förstärka arbetet på området.

Kommentera
Kopiera länk
Dela