Onsdag 28 Jul
Stockholm

Hälften av alla vuxna i Sverige har fått sin första vaccindos

4,1 miljoner svenskar över 18 år har fått sin första vaccindos
4,1 miljoner svenskar över 18 år har fått sin första vaccindos. Foto: Adam Ihse/Jonas Ekströmer/TT

Under måndagen meddelar Folkhälsomyndigheten att över hälften av Sveriges vuxna befolkning fått sin första vaccindos mot covid-19. "Det är en milstolpe att glädjas över", konstaterar generaldirektör Johan Carlson.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den svenska massvaccinationen mot covid-19 inleddes 26 december 2020 – och nu, knappt sex månader senare har 4,1 miljoner människor fått sin första vaccindos. 

Det motsvarar 51 procent av den vuxna befolkningen.

– Det är genom vaccinationerna och genom att fortsätta följa rekommendationerna som vi kan ta oss ur pandemin. Att vi nått hälften av de vuxna med minst en dos vaccin är en milstolpe att glädjas över och vi har också kommit en bra bit på väg med den andra dosen som ger ett fullgott skydd, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

27 procent är fullt skyddade

Av de som fått vaccin mot covid-19 har 27 procent även hunnit få den andra dosen, vilket gör dem fullt skyddade mot viruset. 

Vaccintäckningen är lägre bland personer födda utanför Sverige, men de senaste veckornas statistik påvisar en ökning även där.

– Det räcker inte bara med en hög vaccinationstäckning den måste vara jämnt fördelad också så att det inte uppstår lokala utbrott på platser där många är ovaccinerade, säger Carlson i pressmeddelandet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela