Onsdag 28 Jul
Stockholm

Joe Biden varnar för deltavarianten: "Särskilt farlig för unga"

Joe Biden varnar för deltavirusvarianten.
Joe Biden varnar för deltavirusvarianten. Foto: Evan Vucci/TT & Johan Nilsson/TT.

Den så kallade deltavarianten av covid-19 oroar forskare. Under fredagen gick även USA:s president Joe Biden ut med en varning om att varianten kan vara extra farlig för unga. Han uppmanar amerikanerna att se till att bli fullt vaccinerade.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Forskare oroar sig över den så kallade deltavarianten av coronaviruset som först upptäcktes i Indien och nu har fått stor spridning i Storbritannien. Den kallades tidigare för den indiska mutationen, innan WHO döpte om den. 

Nu varnar även USA:s president Joe Biden för att virusvarianten kan vara extra farlig för unga människor som ännu inte vaccinerats

– Den här varianten är mer smittsam, potentiellt mer dödlig och särskilt farlig för unga människor, sa Joe Biden under en presskonferens på fredagen. Det rapporterar Insider. 

Flera experter pekar på att den ökade spridningen av deltavarianten kan innebära att det blir den dominanta viruskedjan i USA inom några månader. 

Första dosen vaccin skyddar inte tillräckligt 

USA är i full gång med vaccineringen mot covid-19. Dock har knappt hälften av befolkningen fått båda vaccindoserna, medan cirka 53 procent har fått sin första dos. Landets vaccinfart har även saktats ner de senaste månaderna. 

I mitten av april låg man på nästan 3,4 miljoner vaccindoser per dag, medan man i torsdags hamnade på 780 000 doser, enligt Insider. 

Forskare menar även att en vaccindos inte skyddar lika bra mot deltavarianten som mot andra viruskedjor. Därför uppmanar president Biden alla amerikaner att se till att de blir fullt vaccinerade. 

– Snälla, om ni har fått en dos, se till att få en andra dos så fort som möjligt, sa han under fredagens presskonferens, enligt Insider

Kommentera
Kopiera länk
Dela