Tisdag 16 Aug
Stockholm

Löfven: "Bostadsmarknadens parter får förhandla"

Annie Lööf och Stefan Löfven.
Annie Lööf och Stefan Löfven. Foto: Lars Schröder/TT & Amir Nabizadeh/TT.

Under dagens blixtinkallade pressträff meddelar statsminister Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf att bostadsmarknadens parter själva ska få förhandla frågan om fri hyressättning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

På dagens pressträff meddelar statsminister Stefan Löfven och Centerledaren Annie Lööf att bostadsmarknadens parter själva ska få förhandla frågan om fri hyressättning. 

Stefan Löfven inleder med att tala om coronapandemin. Han säger att det politiska läge som Sverige nu försatts i är allt annat än vad landet behöver just nu. 

Han fortsätter med att berätta att januaripartierna är överens om att bostadsmarknadens parter ska få ta ett större ansvar och förhandla i frågan om fri hyressättning för nyproduktion. 

– Om parterna kommer överens om hur det ska genomföras, kommer regeringen gå efter parternas linje. Om inte, kommer vi gå efter utredningens linje, säger Löfven.

Parterna får fram till 1 september på sig att komma fram till ett beslut. 

– Vi förväntar oss att övriga partier nu är beredda att ta ansvar och inte driva Sverige in i en politisk kris, fortsätter Löfven innan han lämnar över till Annie Lööf.

"Ohederlig allians som gått ihop"

Annie Lööf beskriver oppositionspartiernas agerande som "handling utan ansvar". 

– En ohederlig allians har gått ihop. De har agerat utan att ta ansvar, dessutom i en pandemi med ett val som ligger bara ett år framåt. Vi behöver politiker som tar ansvar och lägger fram lösningar, säger C-ledaren. 

"Oseriöst och politisk teater"

Vänsterledaren Nooshi Dagostar, som på torsdagen meddelade att man kommer väcka misstro för regeringen, har kommenterat presskonferensen på Twitter. 

"Bra att parterna förhandlar. Men om regeringen håller fast vid punkt 44 kommer det leda till marknadshyror. Det blir en förhandling under hot där hyresgästerna förlorar. Det här är oseriöst och politisk teater för att förhala processen. Ta ansvar för landet och stryk punkt 44", skriver hon på Twitter. 

Under pressträffen svarar Stefan Löfven på Dagostars ord. 

– Att kalla en förhandling mellan bostadsmarknadens parter för teater, det förstår inte jag, säger statsministern. 

Artikeln uppdateras. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.