- Foto: Fredrik Sandberg/Rick Bowmer/TT

Polisens vädjan: Vänta med att förnya ditt pass

Den som vill förnya sitt pass kan behöva vänta sju veckor, det meddelar Polismyndigheten i ett pressmeddelande under tisdagen. Nu omber man alla som kan att avvakta med att ansöka om nytt pass och nationellt id.


Varje år hanterar polisen miljontals ansökningar om pass och nationella id-kort. 

Men vaccinpass och restriktionslättnader har gjort allt fler svenskar sugna på att åka iväg på utlandssemester – och nu är trycket på expeditionerna ovanligt högt. 

Uppmanar så många som möjligt att avvakta

Under tisdagen går Polismyndigheten ut i ett pressmeddelande och vädjar till så många som möjligt att vänta med sin ansökan.

"Behöver du inte ditt pass eller nationella id-kort till sommaren rekommenderar polisen att du väntar med din ansökan till i höst. Kan du vänta med att ansöka om pass eller nationellt id-kort till i början på januari 2022 kommer du dessutom kunna hämta ut ditt pass eller ditt nationella id-kort med den nya designen", skriver de i pressmeddelandet.

Kötid på sju veckor

Som en konsekvens av det höga trycket har väntetiderna blivit långa, upp till sju veckor på vissa passexpeditioner. 

Men köerna är längst i storstäderna – och en passansökan göra varsomhelst i landet. Om du har möjlighet att göra ansökan om pass eller nationellt id på annan ort kan det alltså korta din väntetid. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!