Fredag 30 Jul
Stockholm

Spelchef får bonus på 1,3 miljarder – trots massiv kritik

Kritiken lät sig inte vänta mot speljättens chef
Kritiken lät sig inte vänta mot speljättens chef. Foto: Mark Lennihan/Jessica Gow/TT

En avbruten årsstämma, och en hel del kritik senare fick Activision Blizzards-vd:n till slut sin bonus på 155 miljoner dollar, motsvarande omkring 1,3 miljarder kronor. Den får han passa på att njuta av, för snart väntar tuffare tider.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Gamingbolaget Activision Blizzards står bakom flera succéspel och är dessutom ägare till King – som i sin tur skapat Candy Crush.

I mitten av juni samlades företagsledningen för årsstämma, men den fick hastigt avbrytas när ett ouppskattat bonusförslag på 1,3 miljarder kronor togs upp för diskussion. 

Personen som efterfrågade det generösa lönepaketet var ingen mindre än bolagets vd Bobby Kotick – och kritiken lät sig inte vänta. 

Fick pengarna - med knapp marginal

Stämman fortsatte först en vecka senare och under pausen försökte investerare få aktieägarna att rösta mot miljardlönen. 

Men det gick sådär, och när årsstämman avhandlades på nytt i måndags godkände aktieägarna miljardbonusen med 54 procents övertag. 

Enligt Financial Times består merparten av ersättningspaketet av bonusar från tidigare uppsatta mål, som Kotick sett till att bolaget nått. 

Ett av dem ska ha varit att dubblera företagets börsvärde.

Får njuta medan han kan

Men Kotick får se till att njuta av de extra pengarna ordentligt. 

Tuffare tider är att vänta, då styrelsen valt att halvera hans grundlön de kommande två åren. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela