"Det här är störningar som drabbar väldigt många människor"
"Det här är störningar som drabbar väldigt många människor" - Foto: Maja Suslin/Stina Stjernkvist/TT

Nu kan du få böter för hög och störande musik

Från och med 1 juli kommer buskörning med vattenskoter och störande musik kunna bestraffas med böter direkt. Åklagarmyndighetens nya regler tas emot positivt från sjöpolisen.


Den som spelar hög och störande musik, eller kör vattenskoter så det stör kommer från och med 1 juli kunna straffas med böter direkt på plats, det meddelar Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande under onsdagen.

Att spela för hög musik kommer falla under lagen om förargelseväckande beteende – och tidigare har en direktbot inom detta brott bara kunnat utfärdas till den som urinerar offentligt 

Boten för störande musik kommer kosta den skyldige 1 000 kronor. 

"Ett återkommande problem"

Den som buskör med vattenskoter eller annat motorfordon kommer debiteras ännu lite mer. 1 500 kronor landar den boten på.

Här tror Johan Skogfeldt vid sjöpolisen i Stockholm att man kommer kunna gör stor skillnad.

– Det har varit ett återkommande problem de senaste 10 åren som ökar speciellt i storstadsregionerna runt badplatser och i hamnnära områden. En varm sommardag får vi 20 samtal att de kör för nära människor och att man stör sig på ljudet, säger han till TT och fortsätter:

– Förut skrev vi knappt några anmälningar på det här brottet för det blev för mycket administration. Nu tror jag att vi kommer att rapportera detta brott mer eftersom det blir enklare för oss.

Foto: Johan Nilsson/TT

Därför gäller beslutet från 1 juli

Riksåklagare Petra Lundh instämmer, och skriver i ett pressmeddelande att problemet drabbar många människor varje år.

”Det här är störningar som drabbar väldigt många människor i deras hem eller när de vill koppla av på sin fritid. Sommaren är den tid när både vattenskotrar och högljudda bilkaravaner är absolut vanligast. Därför har jag beslutat att det här ska gälla redan från den 1 juli”, skriver hon.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!