Frågan har drivits på av C, men nu backar man
Frågan har drivits på av C, men nu backar man - Foto: Claudio Bresciani/Lars Schröder/TT

Centerpartiet backar från förslag om fri hyressättning

Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktioner. Nu vill man istället se nya förhandlingar om Januariavtalet, enligt partiledare Annie Lööf.


I måndags fälldes regeringen och statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning i riksdagen. Det som utlöste konflikten var punkt 44 i Januariavtalet gällande fri hyressättning i nyproduktioner.

Frågan har blivit pådriven av Centerpartiet – och har inte kunnat accepteras av Vänsterpartiet, med Nooshi Dadgostar i spetsen.

Nu backar C

Men under onsdagen meddelar alltså partiledare Annie Lööf att partiet backar i frågan, och önskar stryka punkten som fick Löfven fälld. 

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Lööf till Dagens Nyheter.

I en intervju med SVT säger Annie Lööf att Centerpartiet fortfarande står fast vid förslaget, men att partiet konstaterat att frågan är död, eftersom de inte har majoritet i den. 

Det här vill man ha i utbyte

I utbyte mot hyresförslaget vill C att höstbudgeten ska innehåller sänkningar i inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare. 

Man vill också att skatterna på Investeringssparkonton, ISK, ska sänkas.

Löfven välkomnar beslutet

Till DN uppger Stefan Löfven att beskedet från C välkomnas. Han beskriver det som "konstruktivt och en väg framåt". 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.

Här är påskens olycksvägar

Påsken är en av de mest trafikintensiva helgerna på året. Hundratusentals bilar är ute på vägarna. Här är Sveriges 30 mest olycksdrabbade vägar under påskhelgen de senaste fem åren:

Se upp i påsktrafiken - välj stora vägar

Påsktrafiken kan bli intensiv när många i dag ger sig iväg för helgfirande - särskilt till fjällen. Man kanske behöver lite extra tid så se till att ta höjd för det, säger Felicia Danielsson, kommunikatör på Trafikverket.