Fredag 6 Aug
Stockholm

Centerpartiet backar från förslag om fri hyressättning

Frågan har drivits på av C, men nu backar man
Frågan har drivits på av C, men nu backar man. Foto: Claudio Bresciani/Lars Schröder/TT

Centerpartiet backar från förslaget om att införa fri hyressättning i nyproduktioner. Nu vill man istället se nya förhandlingar om Januariavtalet, enligt partiledare Annie Lööf.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I måndags fälldes regeringen och statsminister Stefan Löfven i en misstroendeomröstning i riksdagen. Det som utlöste konflikten var punkt 44 i Januariavtalet gällande fri hyressättning i nyproduktioner.

Frågan har blivit pådriven av Centerpartiet – och har inte kunnat accepteras av Vänsterpartiet, med Nooshi Dadgostar i spetsen.

Nu backar C

Men under onsdagen meddelar alltså partiledare Annie Lööf att partiet backar i frågan, och önskar stryka punkten som fick Löfven fälld. 

– M, KD, SD och V stoppade i måndags förslaget om fri hyressättning i nyproduktion. Därför kan jag konstatera att förslaget saknar majoritet i riksdagen och finns därför inte längre på bordet, säger Lööf till Dagens Nyheter.

I en intervju med SVT säger Annie Lööf att Centerpartiet fortfarande står fast vid förslaget, men att partiet konstaterat att frågan är död, eftersom de inte har majoritet i den. 

Det här vill man ha i utbyte

I utbyte mot hyresförslaget vill C att höstbudgeten ska innehåller sänkningar i inkomstskatten för låg- och medelinkomsttagare. 

Man vill också att skatterna på Investeringssparkonton, ISK, ska sänkas.

Löfven välkomnar beslutet

Till DN uppger Stefan Löfven att beskedet från C välkomnas. Han beskriver det som "konstruktivt och en väg framåt". 

Kommentera
Kopiera länk
Dela