Johan Karlsson åkte på lyxresa med vinprovning samtidigt som smittspridningen i Sverige skenade.
Johan Karlsson åkte på lyxresa med vinprovning samtidigt som smittspridningen i Sverige skenade. - Foto: Pixabay & Pontus Lundahl/TT.

FHM:s Johan Carlson åkte på lyxresor på höstlovet

"Umgås bara med de du bor tillsammans med", sade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson när han skärpte coronarestriktionerna i oktober. Knappt en vecka senare åkte han på lyxweekend 72 mil ifrån sin bostad.


I mitten av oktober var smittspridningen av covid-19 i Region Uppsala oroande hög, och inför höstlovet bestämde sig Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson, i samråd med lokala smittskyddsläkare, att man skulle skärpa de lokala restriktionerna. 

I ett pressmeddelande instruerades invånarna att undvika fysisk kontakt med alla, förutom de man bodde med. Man avråddes också från att delta eller arrangera fester och annat socialt umgänge. 

Men ett avslöjande från Expressen visar att Johan Carlson, en vecka senare, checkade in på en vingård i Skåne – 72 mil ifrån hemmet i Uppsala. Här spenderade han ett par nätter och gick på vinprovning. 

Under pandemin ska han även ha bott på en fjällgård med egen brännvinskällare och ett hotell i Norrland med lyxigt gastronomipaket. 

"Har genomförts på ett smittsäkert sätt"

Till sitt försvar säger Carlson att resande kan vara lämpligt även i en pandemi, så länge den är utformad på rätt sätt.

– Det är inte resan i sig utan hur man reser och uppträder på resmålet som är avgörande för om en resa kan anses vara lämplig, säger Carlson till Expressen.

Han beskriver att han och familjen iakttog nationella och lokala råd när de var ute på resorna. De gjorde inga övervattningar hemma hos andra människor och spenderade dagarna utomhus.

– Mina resor under ledigheterna ligger således helt i linje med myndighetens hållning och har i sin helhet genomförts på ett smittsäkert sätt och inom ramen för gällande nationella och regionala regelverk, säger Carlson till Expressen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Juryn till Trumps rättegång utsedd

Insats under Trumpmål – tänt eld på sig själv

En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Telenor är en av Sveriges stora telekomjättar. I en video på Facebook marknadsför de en ny tjänst, som minst sagt får en del kunder att reagera. Nu bemöter de kritiken.

Kina skickar pandor till San Francisco

1 timme sedan
Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Sundsvall: Polisen rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Birsta, polisen larmas till en butik", skriver polisen på sin hemsida.