Inatt rasade ett tolvvåningshus i Miami ihop.
Inatt rasade ett tolvvåningshus i Miami ihop. - Foto: Amy Beth Bennett/TT & Wilfredo Lee/TT.

Plötsligt husras i Miami – 99 personer saknas

Under torsdagsnatten rasade ett tolvvåningshus i Miami plötsligt ihop. De boende i huset hade ingen chans att ta sig ut. Minst en person är död och 99 personer saknas.


Det var klockan 01.30, lokal tid, under natten till torsdag som ett tolvvåningshus i Surfside, norr om Miami, plötsligt rasade ihop. Övervakningsfilmer från byggnader i närheten visar hur huset, helt utan förvarning, rasar till marken. De boende i huset hade inte en chans att ta sig ut innan katastrofen

35 personer ska ha kunnat räddas ur rasmassorna, däribland en tioårig pojke. Vittnen berättar om hur de kunde höra skrik på hjälp från det förstörda huset. Andra berättar om hur de såg människor som låg fastklämda under rasmassorna lysa med sina mobilficklampor för att signalera efter hjälp, skriver Washington Post. 

Minst en person ska ha avlidit och 99 personer saknas. Miamis borgmästare Daniella Levine Cava tror att fler personer kan ha dött. 

Bildkälla: Wilfredo Lee/TT.
Foto: Wilfredo Lee/TT.

Oklart vad som orsakat katastrofen 

Det är ännu oklart varför byggnaden rasade ihop.Tolvvångingshuset byggdes 1981 och skulle snart få en ombyggnation, som krävs efter 40 år. 

Ingenjörer undersöker just nu platsen, men det kan ta dem några dagar att komma fram till den exakta orsaken till katastrofen. Men enligt ett forskningsdokument ska våtmarken under byggnaden ha sjunkit sedan 1990-talet, rapporterat Washington Post

– Det ser ut som att en bomb har smällt. Det är svårt att tänka sig hur detta kunde inträffa. Byggnader faller inte bara ihop, säger Surfsides borgmästare Charles Burkett i tv-programmet ”Today". 

Biden utfärdar krisorder

På fredagen utfärdar USA:s president Joe Biden en krisorder till följd av husraset och har beordrat federal hjälp för att komplettera statliga och lokala insatser. 

USA
/
Senaste nytt

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Pourmokhtari: Inte aktuellt med SD i regering

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.

Oscar Properties vd avgår

Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.

Totalstopp i tysk Teslafabrik efter brand

Det råder totalstopp i Teslafabriken utanför Berlin efter en brand som lett till ett omfattande elavbrott, rapporterar den tyska tidningen Maerkische Allgemeine Zeitung.