Stockholm

Krav på munskydd inomhus i Israel – smittspridningen ökar

Efter ökad smittspridning införs nu krav på munskydd inomhus i Israel.
Efter ökad smittspridning införs nu krav på munskydd inomhus i Israel. Foto: Emmanuel Dunand/TT & Unsplash.

Efter att hälften av befolkningen i Israel blivit fullt vaccinerade har man på senaste tiden kunnat öppna upp mer och mer. Men den senaste veckan har den positiva trenden vänt och smittspridningen har ökat igen. Nu inför man krav på munskydd inomhus.


Läs mer

Över halva befolkningen i Israel är fullt vaccinerad mot covid-19 och landet har under de senaste månaderna kunnat öppna upp samhället mer och mer. Men den senaste veckan har smittspridningen ökat på nytt. Därför blev det på fredagen obligatoriskt att bära munskydd inomhus. 

Landets hälsodepartement uppmanar även medborgare som ännu inte vaccinerats, eller är i riskgrupp, att undvika offentliga tillställningar. 

I fyra dagar i rad har man haft över 100 inrapporterade fall av covid-19. På torsdagen hade man den högsta siffran på över två månader – 227 nya fall. Den ökade smittspridningen kopplas nu till människor som varit utomlands och brutit mot karantänsregler.

Varannan smittad är fullt vaccinerad

Men det finns ytterligare en misstänkt orsak till den ökade smittspridningen. Nämligen deltavarianten, som först upptäcktes i Indien. 

– Tyvärr ser vi början på ett virus som sprids inom Israel, sa premiärministern i tisdags, sa landets premiärminister Naftali Bennett om deltavarianten på tisdagen, enligt Jerusalem Post.

Något som oroar premiärministern och andra är att ungefär hälften av de som testats positivt för deltavarianten är fullt vaccinerade med Pfizer, enligt Wall Street Journal. Trots detta menar Pfizers tillverkade att vaccinet ska vara 90 procent effektivt mot deltavarianten. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.