Talmannen och Annie Lööf hade möte under dagen.
Talmannen och Annie Lööf hade möte under dagen. - Foto: Anders Wiklund/TT

Annie Lööfs förslag till talmannen: "Vi tror på ett förnyat januariavtal"

Under tisdagen var det dags för talmannen Andreas Norlén att diskutera med samtliga partiledare för att föreslå en ny regering till riksdagen. Efter Annie Lööfs möte


Idag är talmannen Andreas Norlén, som fått i uppgift att föreslå en ny regering till riksdagen, i full gång med att samtala med alla partiledare.

Löfvens budgetkrav

Först ut var Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som under gårdagen gick ut med att han avgår som statsminister.

Under samtalet meddelade han talmannen att han var redo att tillträda som statsminister igen. Ett krav för det var dock att få igenom partiets budget.

Ställer sig i mitten

Tidigare förra veckan nämnde statsvetaren Johan Hellström, som forskar om regeringsbildningar på Umeå universitet, en teori som kanske inte varit helt uppenbar tidigare. Han menade nämligen att det inte är helt osannolikt att Lööf kan bli statsminister.  

– Det är en tillfällig regering som jag tror att både Socialdemokraterna, Miljöpartiet och till och med Vänsterpartiet skulle kunna tolerera, sade han till SVT Nyheter.

Det som står på spel är huruvida Lööf ska stödja Löfvens regering eller inte och partiledaren har tidigare fått flera kängor från andra partiledare att hon måste välja sida, något Lööf menar att hon gjort – enligt henne ställer hon sig i mitten mellan de två blocken.

"Kommer vara konstruktiva"

Centerpartiets ledare Annie Lööf träffade talmannen strax innan klockan 12 under tisdagen. Över 30 minuter senare berättar Centerpartiets ledare att Centern fortsatt kommer vara konstruktiva och hitta lösningar så Sverige får en regering.

– Vi tror på ett förnyat januariavtal, säger hon till SVT och fortsätter:

– Jag har påtalat för talmannen att C fortsatt kommer vara konstruktiva och hitta lösningar så Sverige får en regering.

Hon menar att det är upp till Löfven om han vill avgå ifall budgeten inte går igenom och att det förnyade avtalet bör gälla de partiet som var med i första avtalet, nämligen regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, då hon anser att det är det mest rimliga.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!