Nooshi Dadgostar (V) inleder årets Almedalsvecka.
Nooshi Dadgostar (V) inleder årets Almedalsvecka. - Foto: Ali Lorestani/ TT.

Dadgostar inleder Almedalsveckan – V beredda att budgetförhandla

På söndagen inleds årets Almedalsvecka, som hålls digitalt på grund av pandemin. Nooshi Dadgostar (V) inleder med att säga några ord om det minst sagt infekterade politiska läget.


På söndagen inleds årets Almedalsvecka, som på grund av coronapandemin hålls digitalt. 

Först ut är Vänsterparitets ledare Nooshi Dadgostar som kommer hålla tal klockan 11.00. Men redan klockan 09.00 höll Dadgostar en pressträff, där hon bemötte frågor hon fått om regeringskrisen. 

– Nästa vecka kommer det eventuellt vara en statsministeromröstning. Vi har sagt i två och ett halvt års tid att vi tolererar statsminister Stefan Löfven, på villkoret att marknadshyror inte genomförs. 

Hon understryker att Vänsterpartiet kommer hålla sitt löfte om att rösta för att ha kvar Stefan Löfven, nu när frågan om marknadshyror strukits. 

"Finns ett ansvar"

Vidare säger Nooshi Dadgostar att det tycks finnas frågetecken kring budgetfrågor. 

– Det är statsministerns uppdrag att lägga fram en budget för Sverige, säger V-ledaren under pressträffen och fortsätter: 

– Och vi menar att det finns ett ansvar för de partier som trycker gult för Stefan Löfven att också se till att det finns en budget han kan styra på, annars saknar ju en gul knapp mycket av värdet.

Beredda att förhandla om budget

V-ledaren fortsätter med att understryka att Vänsterpartiet är beredda på att förhandla fram en "bra budget". 

– I det fall vi inte har någon uppgörelse kommer vi förstås rösta på vår egen budget.

Dadgostar berättar att Vänsterparitet vill fokusera på frågor om äldreomsorg, välfärd och att bekämpa arbetslösheten. 

Stefan Löfven ska ge besked på måndag

Sedan förra veckans misstroendeomröstning som ledde till att statsminister Stefan Löfven avgick pågår just nu talmansrundor för att hitta en regering. 

Talmannen Andreas Norlén gav tidigare i veckan Ulf Kristersson (M) uppdraget att försöka bilda en ny regering. Men på torsdagen meddelade M-ledaren att det inte fanns tillräckligt med mandat för att kunna lyckas med detta.

Nu är det Stefan Löfvens tur att försöka bilda en regering. Senast på måndag ska han ge ett besked om detta till talmannen. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!