It-haveriet som drabbat Coop gör flera experter oroliga.
It-haveriet som drabbat Coop gör flera experter oroliga. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Gorm Kallestad/TT.

Efter Coops kassahaveri – så farligt är det med it-attacker

På fredagen behövde flera Coop-butiker runt om i landet stänga ner efter kassahaveri. Detta grundade sig i att företaget som levererar tjänster till Coops leverantör blivit utsatt för en it-attack. Detta oroar experter.


Det var på fredagskvällen som flera Coop-butiker tvingades stänga efter att butikskedjans leverantör utsatts för en it-attack. Attacken var i första hand riktad mot amerikanska mjukvaruföretaget Kaseya, som levererat mjukvara till Coops leverantör Visma Esscom.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) ser allvarligt på it-attacken. 

– Det är mycket farligt därför att det slår in i människors vardagliga liv. Och det slår in sektorer som livsmedelsförsörjning och andra grundläggande försörjningsfrågor för samhällets sätt att fungera, säger försvarsministern till SVT Nyheter och fortsätter: 

– I ett annat säkerhetspolitiskt läge kan det vara statsaktörer som angriper oss på det här området för att släcka ner samhället och skapa kaos. 

"Väldigt sårbara i vårt digitala samhälle"

It-säkerhetsexperten David Jacoby håller med om att man bör se allvarligt på sådana här it-attacker. 

– Den digitaliseringen som vi får ta del av nu går nästan lite för snabbt. Det känns som att vi hänger efter lite när vi är med om så här allvarliga attacker, säger han till Aftonbladet. 

Jacoby förklarar även att det blivit lättare för cyberkriminella att begå dessa typer av attacker på senare år. Detta då till exempel butikskedjor, till följd av digitaliseringen, numera köper in tjänster från andra leverantörer – och därmed inte har samma kontroll. 

"Detta är bara början" 

David Jacoby tror att vi dessvärre kommer se mer av dessa typer av it-hackningar framöver. Detta då cyberkriminella drar nytta av att kunna hacka stora it-leverantörer som har många kunder, istället för att attackera enskilda företag. 

Han understryker att detta kan få förödande konsekvenser i framtiden. 

– Att du inte kan köpa chips till lördagsmyset spelar ingen roll, men vad händer om du inte kan betala när du tankar bilen eller köper medicin när andra större system lägger ner? Det här är ett väldigt stort tecken på vårt digitala samhälle, säger David Jacoby till Aftonbladet

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!