Onsdag 10 Aug
Stockholm

Kvinnliga beachhandbollsspelare beordras tävla i bikini: "Pinsamt och hopplöst"

Regelverket har väckt protester.
Regelverket har väckt protester. Foto Cornelius Poppe / SCANPIX Code 20520-501 ***Bilden ingår i Scanpix SPORTPAKET. Betalbild t.o.m den 30:e augusti, därefter fri för abonnemangstidningar***. Foto: Cornelius Poppe/TT

Trots protester pressades det kvinnliga beachhandbollslaget i Norge att tävla i bikini – annan klädsel hade brutit mot regelverket och lett till diskvalificering.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

”Kvinnor ska ha på sig en bikini där toppen ska vara en åtsittande sport-BH med djupa urringningar vid armarna. Trosorna får inte vara mer än tio centimeter på sidorna”.

Så lyder anvisningarna för tävlingsklädsel i europeiska handbollsförbundets regelverk.

"Det är verkligen helt sjukt"

Samtidigt får manliga spelare bära både shorts och linne, något som har väckt starka reaktioner runt om i Europa.

– De har i flera år sagt att det ska ändras men inget händer. Det är verkligen helt sjukt. Det känns lite så där att hoppa runt och slänga sig och tänka på att täcka sig för att vi har små kläder. Att springa runt i trosor i sanden och behöva dra ut dem hela tiden... det är någon snubbe som bestämt det här, sa landslagsspelaren Lina Barksten, 28, i våras om regelverket.

Diskvalificeras

Det norska handbollsförbundet har tidigare försökt protestera mot reglerna genom att bland annat skicka in en ansökan om att få spela i längre tights som går ner över låren – en protest som enligt europeiska handbollsförbundet (EHF) skulle leda till böter för landslaget.

Att de skulle få betala 500 kronor per landslagsspelare och match var något de gick med på. Totalt handlade det om 50 000 kronor. När EHF fick nys om att de tänkt spela ändå lades det till diverse räntor och, enligt norska lagkaptenen Katinka Haltvik, ospecifika straff.

– Strax före matchen fick vi veta att vi kommer att diskvalificeras om vi spelar med den klädseln, så då tvingades vi spela med trosor. Vi vågade inte ta risken. EM är viktigt för oss med tanke på kommande matcher. Vi ska kvalificera oss för ett VM. När vi kände oss hotade att bli diskade vågade vi inte fortsätta.

Flera länder har gått ihop

Även ordförande för Norges handbollsförbund Kåre Geir Lio tycker att hanteringen av protesten är rent ut sagt pinsam.

– Det är så pinsamt och hopplöst. Helt ”godnatt”. Vi betalar gärna böterna om det var vad det handlade om. Här har laget vårt fulla stöd, säger han till NRK.

Han förklarar att Norge, tillsammans med Danmark, Frankrike och Sverige tillsammans kommer skicka ett brev till EHF för att återigen be om förändring i regelverken, något en talesperson till EHF sagt att en kommission ska ta itu med.

Geir Lio har däremot inte särskilt stort hopp för någon reform:

– Vi har kontaktat dem och arbetat för detta under flera år. Vi har tagit upp det vid kongressen och vi har fått löfte om att det här ska ordnas upp. Ändå händer ingenting. Det är bara sorgligt för damerna att behöva ta itu med detta.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.