Onsdag 1 Dec
Stockholm

Minnesproblem, cancer eller hjärtproblem: Din blodgrupp avgör risken

Din blodgrupp avgör risken för att drabbas av sjukdomar.
Din blodgrupp avgör risken för att drabbas av sjukdomar. Foto: Pixabay

Ny forskning visar att beroende på vilken blodgrupp du har, ökar risken för att drabbas av hjärt-och kärlsjukdomar, cancer och försämrat minne. Det finns dock en blodgrupp har bättre skydd mot sjukdomar än alla andra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vet du vad du har för blodgrupp?

Om inte, så kan det vara dags att ta reda på det.

Forskning visar nämligen att din blodgrupp kan säga en hel del om vilka sjukdomar du riskerar att drabbas av i livet.

Blodgrupp AB

En undersökning vid American Academy of Neurology har visat att människor med blodgrupp AB löper 82 procent större risk för att drabbas av minnesproblem än människor med andra blodgrupp.

Förklaringen lyder att blodet hos människor med blodgrupp AB har ett blod som lättare stelnar. Det i sin tur leder till fler små blodproppar, vilket är den bidragande faktorn till sämre minne.

Blodgrupp 0

Nyheter24 har tidigare rapporterat om att vissa blodgrupper löper mindre risk för att drabbas av covid-19. Det var några forskare vid danska Aarhus Universitet och Syddansk Universitet som fick fram svaret efter ett enormt forskningsprojekt som innefattade hela 473 654 danskar.

Det gäller alltså blodgrupp 0, som har 13 procent mindre risk för att drabbas av corona jämfört med resterande blodgrupper. En teori som forskarna har är att de andra blodgrupperna får immunförsvaret att arbeta mycket mer.

Blodgrupp 0 har dessutom 15 procent mindre risk att dö i hjärt-och kärlsjukdomar och risken för att drabbas av cancer minskar.

Blodgrupp A och AB

Mindre tur har du i pandemin om du är en del av blodgrupp A eller AB. Dessa personer löper större risk för att både drabbas av corona, men också utsättas för en allvarligare sjukdomsprocess om den är lång. Det har Nyheter24 skrivit om här.

Respirator och sin tur stora skador på lungvävnaden var vanliga för många coronasmittade personer med blodgrupp A och AB, enligt en kanadensisk studie.

Kommentera
Kopiera länk
Dela