Ut​øyastudien har även intervjuat föräldrarna.
Ut​øyastudien har även intervjuat föräldrarna. - Foto: Berit Roald/TT

PTSD, ångest och depression – så mår föräldrarna till Utøya-offren

Att föräldrarna till offer och överlevande vid attacken på Utøya var med om en vårdnadshavares värsta mardröm råder det inga tvivel om. En omfattande studie visar dessutom att dådet haft långtgående konsekvenser för föräldrarnas psykiska hälsa.


I den så kallade Utøyastudien har forskare följt de ungdomar som genomled Anders Behring Breiviks massaker på Utøya den 22 juli 2011, vilket Nyheter24 rapporterat om tidigare.

Men som en del av studien har forskarna också intervjuat föräldrarna till både offer och överlevande.

Föräldrarna upplever PTSD

Liksom barnen som befann sig på Utøya uppgav även föräldrarna att de drabbats av Posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Andelen som upplevt sådana symtom har varierat genom åren:

  • 4,5 månader efter dådet: 25 procent av föräldrarna led av PTSD.
  • 14-15 månader efter dådet: 20 procent av föräldrarna led av PTSD.
  • 30-31 månader efter dådet: 10 procent av föräldrarna led av PTSD.
  • 8,5 år efter dådet: 20 procent led av PTSD.

Vid det fjärde intervjutillfället, 8,5 år efter attacken, uppgav dessutom 20 procent av föräldrarna att de fortsatt lider av ångest och depression.

Behovet av stöd och hjälp

Vid den fjärde delen av studien, vilken genomfördes 8,5 år efter attacken på Utøya, uppgav en av tio föräldrar att de fortsatt är i behov av stöd och avhjälpande åtgärder, eller förstärkning av befintliga åtgärder.

Samtidigt uppgav 80 procent av vårdnadshavarna att de kunnat återgå till sitt vanliga vardagsliv, med jobb och sociala relationer, efter 8,5 år. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!