SMHI om det ostadiga vädret: "kan bli översvämningar"
SMHI om det ostadiga vädret: "kan bli översvämningar" - Foto: Johan Nilsson/TT

Meteorologen om det ostadiga vädret: "Kan bli översvämningar"

Nyheter24 har pratat med SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson om Sveriges väder, som framöver beräknas vara ostadigt, med risk för översvämningar. Men på vissa platser kommer solen ändå att titta fram.


Någon värmebölja, som SMHI tidigare i sommar varnade om, förväntas inte dra in över landet den kommande veckan. SMHI:s meteorolog Alexandra Ohlsson beskriver veckans väderlek som: "Ostadigt över landets södra delar, som väntas ta sig norrut". 

Stora regnmängder 

Söderut kan det förekomma inslag av åskväder. Foto: Johan Nilsson/TT

– Det förekommer inslag av av åska på en del håll och vi har sett tendenser på att det på några platser kan komma att röra sig om kraftigare skurar som kan ge större regnmängder på kort tid, säger Ohlsson till Nyheter24

I Västra Götaland, Halland och västra delarna av Jönköpings län har det under måndagseftermiddagen även utfärdats varningar om risk för stora regnmängder. 

Risk för översvämningar 

Det kan bli översvämningar söderut i landet. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT

Meteorologen förklarar att det på många platser kan komma att röra sig om 35 millimeter regn eller mer.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om översvämningarna som ägt rum längre ner i Europa, men att någon liknande situation skulle uppstå i Sverige motsätter sig Ohlsson. 

– Det kommer inte vara som det vi sett ner över Europa, säger hon och fortsätter:

– Det kan bli översvämningar i källare eller mindre vattendrag som svämmar över för att det kommer för stora regnmängder på för kort tid, så det inte hinner rinna undan. 

Där tittar solen fram

Solen kommer titta fram främst i norr. Foto: Hasse Holmberg/TT

Trots regn och rusk kommer solen titta fram på vissa håll. Det ser främst ut att bli varmt norrut i landet i början av veckan.

– Varmluft ligger över landets norra delar och det kommer bjudas på sol över Norrland under början av veckan, säger Alexandra Ohlsson. 

Regn- och åskskurarna som drar in över Västerbottens län kommer dock förskjutas upp över Norrbottens fjällen och delar av Norrbottens inland. Från onsdag och under torsdag kommer regn och skurar dra in söderifrån, som sprider sig norrut. 

SMHI:s meteorolog menar dock, trots detta, att Norrland kommer vara den platsen i Sverige som är mest solsäkert i veckan. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.

S: Sätt stopp för nya friskolor

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill helt sätta stopp för nya vinstdrivande friskolor. Vi vill att staten ska dra i nödbromsen och införa ett etableringsstopp, säger partiledare Magdalena Andersson.