SMHI varnar för höga temperaturer i början av veckan.
SMHI varnar för höga temperaturer i början av veckan. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT & Fredrik Sandberg/TT.

SMHI varnar för höga temperaturer – risk för skogsbränder

SMHI varnar för mycket höga temperaturer i Norrbotten i början av veckan. Dessutom finns risk för skogsbränder i flera län. Meteorologen Lisa Frost berättar vad vi bör tänka på i värmen.


Det blir varmt i början av veckan norr om Sverige. I Norrbottens inland förväntas temperaturen överstiga 30 grader flera dagar i rad. Där går SMHI därför ut med en klass 1-varning.

Man varnar även för risk för skogsbränder i norra Götaland, Svealand och Norrland. Dessutom finns det risk för vattenbrist i för små och stora grundvattenmagasin i Blekinge, Gotlands, Jönköpings, Kalmar, Kronobergs län samt Skånes län. 

– I både Götaland och Svealand kan det blomma upp skurar under dagen och lokalt även åska, säger SMHI:s meteorolog Lisa Frost till Nyheter24.

Bildkälla: Adam Ihse/TT.

Sök skugga och drick mycket

I juni 2021 har temperaturen generellt varit högre än normalt i flera delar av Sverige. Även under de dagar som hunnit gå av juli har vädret varit väldigt varmt. 

– Det är inget onormalt att få en sommar med högre temperaturer än det vanliga, vi hade ju den där extremsommarn 2018, säger Lisa Frost. 

Frost förklarar att man går ut med klass 1 varningar just eftersom att allmänheten kan påverkas av värmen

– Då är det viktigt att hålla sig i skuggan och dricka mycket såklart, säger Lisa Frost till Nyheter24. 

Undvik att elda 

Lisa Frost understryker även att värmen gör naturen torr – vilket ökar risken för skogsbränder. Därför bör man tänka sig för om man planerar att elda. 

Glöm inte att dricka vatten! Bildkälla: Anders Wiklund/TT.
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!