Morgan Johansson
Det kan bli straffbart att locka barn till gängkriminalitet - Foto: Anders Wiklund/TT

Nytt förslag mot gängkriminalitet – straffbart att locka barn

Under tisdagen tog justitie- och migrations­minister Morgan Johansson emot betänkandet Skärpta straff för brott i krimi­nella nätverk. I utredningen föreslås flera straffskärpningar och att locka barn till gängkriminallitet kan nu bli straffbart.


Sveriges justitie- och migrationsminister Morgan Johansson tog tidigare under tisdagen emot betänkandet Skärpta straff för brott i krimi­nella nätverk. I utredningen föreslås flera straffskärpningar för att motverka brott i kriminella nätverk. 

– Jag kan säga på en gång att det här är de mest omfattande straffskärpningarna riktade mot kriminella gäng som någonsin presenterats, säger Johansson vid en pressträff om gängbrottsutredningen.

Brottsligt att rekrytera barn till kriminella närverk

Narkotikaförsäljning är en av punkterna som tas upp i betänkandet. Dessutom föreslås det att brott som leder till straff berörande grovt olaga tvång, grovt olaga hot och rån ska höjas med 30-50 procent. 

En annan förslagen åtgärd är att det ska bli brottsligt att rekrytera barn till nätverk där gängkriminalitet förekommer.

Utredningen föreslår att lagänd­ringarna ska träda i kraft den 1 juli 2023, enligt regeringen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!