Genrebild på polis och hund i varm bil.
Nu larmar polisen om att djurägare lämnar sina hundar i bilen näst intill varje dag. - Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT och Jon Eeg/Scanpix/TT

Polisen larmar: Räddar hundar ur varma bilar varje dag

Under sommarens varma dagar är det inte helt ovanligt att poliser tvingas bryta sig in i bilar – där matte eller husse lämnat sin hund. Nu larmar polisen efter att de tvingats rädda varma hundar nästan varje dag.


Vid flera tillfällen under sommaren kommer det in rapporter och anmälningar om djurägare som lämnat sin hund i en varm bil, ibland i upp till en timmes tid. Men det är nästan vardag för poliserna.

– Vi räddar hundar ur varma bilar i stort sett varje dag, säger Ola Severinsson, som är poliskommissarie i Växjö, till SVT.

Om du ser en hund som sitter ensam i en varm bil får du faktiskt enligt lag krossa rutan. Men innan du gör det finns det några saker att tänka på.

5 saker att göra innan du krossar rutan:

  • Känn på handtaget om bildörren är öppen.
  • Ring 112 om du upplever att det är en nödsituation, annars 114 14.
  • Skriv ned registreringsnummer och klockslag.
  • Undersök om det finns någon form av ventilation.
  • Vid nödsituation: krossa en ruta, så långt ifrån hunden som möjligt för att denne inte ska skadas av eventuellt glassplitter.
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.

SMHI varnar – här blir det snö i påsk

1 timme sedan
Snöfall, sol, plusgrader och sedan återigen kallt. Jag skulle beskriva påskvädret som ostadigt över landet, säger Christopher Greenland, meteorolog vid SMHI.