Rekordfå kontanter i Sverige – riskerna ökar
Rekordfå kontanter i Sverige – riskerna ökar - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Izabelle Nordfjell/TT

Rekordlåg nivå av kontanter i Sverige – riskerna ökar

Enligt ny statistik är andelen kontanter i samhället rekordlåg, och samhället går allt mer mot kontantfritt. Seniorekonomen på SEB varnar nu för risker vid framtida cyberattacker.


På senare tid har det blivit allt vanligare att stöta på skyltar i butiker där det står "Endast kortbetalning". Kontantbetalning har blivit ovanligare och många väljer istället att betala med kort.

Rekordlåg nivå av kontanter 

Allt fler butiker har slutat ta emot kontantbetalningar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ny statistik från SCB visar att kontanternas andel av mängden pengar i Sverige bara uppnår 1,33 procent motsvarande 62 miljarder kronor.

Andelden kontanter i samhället fortsätter att minska, och når för tillfället en rekordlåg nivå, enligt SvD.

Risker vid cyberattacker

Enligt seniorekonomen Robert Bergqvist, verksam på SEB, finns det dock risker när samhället blir kontantfritt. 

– Vad gör vi om någon drar ur sladden? Ta den senaste it-attacken mot Coop till exempel och tänk att en gigantisk cyberattack mot Sverige sker. Ska vi då gå tillbaka till en bytesekonomi?, säger Bergqvist till SvD.

Nyheter24 har tidigare rapporterat om den omtalade cyberattacken som ledde till att Coop butikerna tillfälligt tvingades att stänga ner här

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.