Coop forum butiken i Västberga är stängd på lördagen. Coop rekommenderar samtliga butiker i kedjan att hålla stängt under lördagen. Orsaken är en it-attack mot en leverantör, vilket fått kassasystemet att haverera.
Coop forum butiken i Västberga är stängd på lördagen. Coop rekommenderar samtliga butiker i kedjan att hålla stängt under lördagen. Orsaken är en it-attack mot en leverantör, vilket fått kassasystemet att haverera. - Foto: Jonas Ekströmer/TT

Global cyberattack – Coops butiker håller stängt under lördagen

Flera Coop-butiker runt om i landet har fortsatt stängt efter att kedjan drabbats av en it-attack. När problemet sägs vara löst är ännu okänt.


Efter att en it-attack drabbade en av Coops leverantörer, blev flera Coop-butiker tvungna att stänga under fredagen.

Bildkälla: Jonas Ekströmer/TT

Fortsatt problem

Problemet kvarstår även under lördagen och kedjans pressekreterare Therese Knapp berättar för Aftonbladet att det handlar om en omfattande yttre störning. Senare under lördagen framkom det att det är en global cyberattack.

Det är kassasystemet som havererats till följd av it-attacken, varpå butiker runt om i landet tvingats stänga då de inte kunnat ta betalt av kunderna.

– De allra flesta butiker kommer vara stängda idag. Vi kommer inte kunna ta betalt av våra kunder, fortsätter Knapp.

Hon förklarar att de jobbar på problemet, men har ännu ingen tidsprognos för när det bör vara löst.

Apotek drabbat

Även Ica:s apotekskedja Apotek hjärtat har drabbats, samtidigt som dess matvarukedja sluppit problem.

– Vi håller på att kartlägga det, men det rör sig om ett fåtal apotek och vi ser inte att någon av dem kommer att behöva stänga utan de kommer att ha öppet som vanligt, berättar Edvard Lind, som är pressansvarig på Ica-gruppen till Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!