Tisdag 28 Sep
Stockholm

Här tvingas björnarna bort från sin naturliga miljö – på grund av skogsbränderna

Volontärer kämpar med att få bukt på de gigantiska skogsbränderna i Ryssland.
Volontärer kämpar med att få bukt på de gigantiska skogsbränderna i Ryssland. Foto: Ivan Nikiforov/TT

I Sibirien har enorma skogsbränder härjat den senaste tiden. I ett videoklipp syns en björnfamilj tvingas bort från deras naturliga habitat för att inte slukas av de massiva eldarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Över en miljon hektar skog har slukats av de gigantiska skogsbränderna i Sibirien, Ryssland.

Räddningstjänster kämpar dagligen för att få bukt på bränderna genom bland annat fem kilometer långa skyddsgravar, som lagts vid utkanten av bland annat byn Byas-Kyuel.

Bildkälla: Maksim Slutsky/TT

Fem gånger större än Frankrike

250 heltidsanställda och 150 sommarjobbare ansvarar i nuläget över ett drabbat område som är fem gånger större än Frankrike. Samtidigt letar sig röken in till städerna och gör att solen knappt lyser igenom den trånga luften.

Flera forskare berättar att bränderna också släpper ut rekordhöga nivåer av växthusgas, något som bidrar till den globala uppvärmningen.

Björnarna tvingas bort

I ett videoklipp som gått viralt på bland annat Twitter, ses en björnfamilj tvingas bort från sina naturliga hemmiljöer till följd av lågorna som spridit sig i Sacha.

Tredje året i rad

2021 blir tredje året i rad som de stora skogsbränderna över Sacha, gamla Jakutien i Ryssland, är så pass utspridda att räddningstjänsten knappt hänger med. Flera volontärer, tillsammans med utökat stöd från försvars-och nödministerier, började bekämpa bränderna i början av juli, rapporterar The Guardian.

Kommentera
Kopiera länk
Dela