Ställ inte glasen upp och ned!
Ställ inte glasen upp och ned! - Foto: Unsplash

Så upptäcker du glassjuka – och så undviker du det

Glassjuka, eller glaspest som det också kallas, sker när dina glas i köket håller sig fuktiga alldeles för mycket. Nyheter24 tog kontakt med Maria Lang för att reda ut hur du undviker glassjuka.


Brukar du ställa glasen upp och ned i köksskåpen?

Sluta genast med det!

Det kan nämligen slita rätt ordentligt på dina dricksglas. I vissa fall kan det dessutom orsaka glassjuka, eller glaspest som det också kallas.

Bildkälla: Unsplash

Vad är glassjuka?

För att reda ut vad som orsakar glassjuka, tog Nyheter24 kontakt med forskningsingenjören Maria Lang.

– Vissa, framför allt äldre, glasrecept innehåller alltför hög tillsats av alkali, som soda eller pottaska, och glaset angrips därför snabbare än andra mer stabila glas.

Lang beskriver glassjuka som en benämning på en långt framskriden korrosion på glaset med en kemisk sammansättning, som ger exceptionellt dålig resistens mot fukt.

Hur upptäcker man glassjuka?

Glas som material klarar vanligtvis en hel del kemikalier. Men hur du hanterar materialet har stor vikt för hur länge det håller sig fint. Glaspest tar sig i uttryck som en vit strimma eller film på glaset, något som är oåterkalleligt när det väl satt sig.

– Begynnande korrosion på glas syns som en svag mjölkvit hinna på ytan. När det gått så långt som till det man kallar glassjuka är hela glaset mjölkvitt, ytan flagnar, glaset spricker till sist och vittrar sönder.

Hur undviker man glassjuka?

Enligt Maria Lang bör du förvara glasen torra. En annan idé är att införskaffa sig moderna glas, då de vanligtvis inte drabbas av veritabel glassjuka. Däremot kan ytan på dessa glas förstöras av korrosion, vilket inte går bort.

Andra tips för att undvika glaspest är delvis att inte ställa glasen nedåt. På så sätt undviker du att fukten letar sig in i materialet och bildar den vita strimman.

Du kan dessutom tänka på att diska med lägre temperaturer. Om du kör i diskmaskin bör du i samma veva strunta i att använda torkfunktionen.

Kalkfläck eller glaspest?

Om du diskar med för mycket diskmedel eller för hårt med vattnet, kan glaset drabbas av kalkfläckar – något som kan blandas ihop med glaspest.

Till skillnad från glassjuka kan faktiskt kalkfläckarna tas bort. Då ställer du in ättika i en skål i diskmaskinen, tillsammans med glasen du vill rengöra.

Är fläckarna fortfarande kvar efter ett program i diskmaskinen, kan du lägga glasen i en skål, blanda ättika och varmvatten och sedan göra samma metod igen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.