Golfströmmen är påväg att kollapsa, vilket medför katastrofala konsekvenser världen över.
Golfströmmen är påväg att kollapsa, vilket medför katastrofala konsekvenser världen över. - Foto: Unsplash

Golfströmmen påväg att kollapsa: "Sverige kan bli obeboeligt"

Skrämmande siffror om klimatet breder ut sig över världen. Nu kommer ännu ett larm, om att golfströmmen är påväg att kollapsa, något som ​professorn Dialang Cheng menar kan göra att Sverige blir obeboeligt. Det säger han i en intervju med Expressen.


Världen har kantats med gigantiska skogsbränder, döende hav och onormalt många översvämningar på kort tid.

Nu kommer ytterligare ett oroväckande larm – nämligen att golfströmmen är påväg att kollapsa.

Sämsta skicket på 1 600 år

Enligt flera forskare, som publicerade sin rapport i tidskriften Nature Climate change, har golfströmmen blivit svagare och svagare. I år är den dock i sämre skick än den varit på 1 600 år och riskerar därför att stanna av helt.

När detta kan komma att ske är det ännu ingen som vet till hundra procent. Men vad forskarna vet är att konsekvenserna kommer bli katastrofala.

"Skulle nästan bli obeboeligt i Sverige"

I Sverige kommer vintern kantas av temperaturer på omkring minus 50 grader, enligt forskning från Met Office Hadley Center. Det är ungefär som vintrarna i Alaska idag.

Vi skulle också få allt torrare somrar, fler stormar under vinterhalvåret och Dialang Cheng, professor i fysisk meteorologi vid Göteborgs universitet, förklarar att Sveriges medeltemperatur hade sjunkit med omkring åtta grader om golfströmmen stannar:

– Det skulle nästan bli obeboeligt i Sverige, säger han till Expressen och fortsätter:

– Golfströmmen är avgörande för att vi ska kunna bo och utvecklas på högre breddgrader som i Sverige. Det finns en Hollywoodfilm som heter "The Day after Tomorrow". Det är visserligen en dramatisk skildring av vad som skulle hända om golfströmmen stannade. Men det finns vetenskaplig information i filmen, den är inte helt fel på det.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!