bris
Samtalen fortsätter att öka till Bris, visar en ny rapport - Foto: Fredrik Sandberg/TT och Jessica Gow/TT

Självmordssamtalen till Bris har ökat med 52 procent – enligt ny statistik

Sommarlovet är för många barn en lättnad från studier och innebär roliga aktiviteter eller resor – men långt ifrån alla får uppleva det. Sommaren 2021 har samtalen till Bris ökat med 30 procent från förra året, ett år när siffrorna redan var skyhöga.


Enligt årsrapporten från Bris i fjol tog de emot rekordmånga samtal med en ökning på 16 procent. Samtalen som ökade mest handlade om ångest och nedstämdhet, och siffrorna ser inte bättre ut efter sommaren 2021.

7 500 samtal har kommit in till Bris under sommarmånaderna där ämnena ovan fortsatt att öka, även kategorierna psykiskt och fysiskt våld. Som ett resultat av rådande pandemi har barn också varit mer isolerade och ensamma.

– Jag tror absolut att det vi har sett den här sommaren har en stark koppling till pandemin, säger Magnus Jägerskog generalsekreterare för Bris, till TT.

Foto: Jessica Gow/TT

Samtal om självmord ökar drastiskt

I mars 2021 tog Bris beslutet att även hålla öppet nattetid. Det kan vara en av anledningarna till den kraftiga mängden av samtal om självmord, som ökat med 52 procent sedan förra sommaren.

– Vi vet att den sortens tankar ofta kommer fram under småtimmarna, och då är det viktigt att barn faktiskt kan få ett stöd i den situationen, säger Jägerskog till Nyhetsbyrån.

Det här ska vuxna att vara uppmärksamma på

I samband med förra årets dystra rapport tog Nyheter24 kontakt med Marie Angsell, som är sakkunnig socionom på Bris. Hon förklarade att det nu under pandemin är särskilt viktigt att prata med barn om deras mående – och vara uppmärksam.

– Vi vet att utomstående vuxna, för barn som far illa hemma och som saknar stöttning hemifrån, är den viktigaste skyddsfaktorn. Därför är ett råd att dessa vuxna ska vara extra uppmärksamma på förändringar i beteendet hos barn de känner. Det kan vara att barnet inte går ut så ofta, ser ledsen ut eller inte vill vara hemma, sa hon då.

Bris stödlinje har öppet dygnet runt och kan nås på nummer 116 111, eller chatt och mejl på bris.se. Det är anonymt, gratis och syns inte på telefonräkningen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!