Stockholm

SVT-chefen begränsar Carina Bergfeldts arbetsuppgifter: "Betett sig olämpligt"

Carina Bergfeldt får begränsade arbetsuppgifter på SVT
Carina Bergfeldt får begränsade arbetsuppgifter på SVT. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT, ANDERS WIKLUND / TT

SVT-chefen Anne Lagercrantz kommer begränsa Carina Bergfeldts arbetsuppgifter efter miljoninsamlingen till Svenska Afghanistankomittén. Carina Bergfeldt står inte längre fri och får även ytterligare kritik.


Läs mer

Efter att Carina Bergfeldt uttryck hur SVT sett mellan fingrarna för hennes insamling till Svenska Afghanistankomittén slår nu cheferna tillbaka. 

– Vi ser inte mellan fingrarna. Det är en medarbetare som betett sig olämpligt och som själv vet om det, säger Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter i Medierna i P1.

Samlade in över en miljon kronor

SVT:programledaren samlade in över en miljon kronor till Svenska Afghanistankommittén när nyheterna om talibanernas maktövertagande i Afghanistan briserade, något Nyheter24 tidigare skrivit om. 

Carina Bergfeldts medarbetare på SVT har efter insamlingen menat att det kan skada förtroendet för kanalens opartiskhet och nyhetsrapportering. 

Bergfeldt får ytterligare kritik

Carina Bergfeldt får nu ytterligare kritik. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Utöver insamlingen kritiseras Carina Bergfeldt ytterligare. SVT:kollegan Axel Gordh Humlesjö menar att Bergfeldt bytt sida från att vara journalist i allmänhetens tjänst, till att jobba för sig själv, efter att hon bland annat ätit middag med politikern Annie Lööf och den förra S-ledaren Mona Sahlin.

På Instagram skriver Carina Bergfeldt om varför hon deltog på middagen: ”Jag har gått SVT:s etikkurs. Den säger inget om att man inte får umgås med andra kvinnor”. 

Insamlingen var inte godkänd av etikavdelningen 

Carina Bergfeldt har själv påstått att etikavdelningen på SVT hade godkänt insamlingen innan hon drog igång. Albert Svanberg, chef för avdelningen, menar att det kan handla om ett missförstånd. 

En medarbetare på etikavdelningen ska ha skrivit ett mejl till Carina Bergfeldt som var "olyckligt formulerat" vilket lett till att hon tolkade det som ett slags godkännande från SVT. 

”Kommer få begränsade arbetsuppgifter”

Anne Lagercrantz begränsar Carina Bergfeldts arbetsuppgifter. Foto: Patrick Sörquist / TT

Anne Lagercrantz, divisionschef för SVT Nyheter, svarar i Medierna i P1 att det inte stämmer att SVT har sett mellan fingrarna trots att det har tolkats så. 

Divisionschefen förklarar även att Carina Bergfeldt inte längre "står fri" att i framtiden bevaka Afghanistan, biståndsfrågor samt Svenska Afghanistankommittén.

Detta betyder att Carina Bergfeldt nu kommer få begränsade arbetsuppgifter. 

– Det är det starkaste verktyg jag har om det inte är så att man går till avsked. Men då ska man ha arbetsrätten med sig och det kräver ganska mycket. Det här är ett otroligt kraftfullt verktyg, säger Anne Lagercrantz till Medierna i P1.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.