Få åtalas för filmning vid olycksplatser trots att tusentals åtalas
Få åtalas för filmning vid olycksplatser trots att tusentals åtalas - Foto: Johan Nilsson/TT

Få åtalas för filmning av olycksplatser – tusentals anmäls

Trots att det är förbjudet att filma vid olycksplatser visar nya siffror att det är ytterst få som åtalas. Samtidigt anmäls tusentals, något som Ambulansförbundet beskriver som ett explosionsartat problem.


Sedan tre år tillbaka är det förbjudet att filma olycksplatser. Trots detta visar siffror som TV4 Nyheterna tagit del av att det är ytterst få som åtalas, trots tusentals anmälningar. 

Ett explosionsartat problem

Från 2020 har bara 199 fall lett till åtal av 4525 anmälda. Samtidigt beskriver Ambulansförbundet situationen som ett explosionsartat problem. 

– Det har inte fått den önskvärda slagkraft och effekt jag är ganska säker på att lagstiftaren önskat sig. Det har vuxit fram någon form av märklig acceptans för att ha telefonerna i högsta hugg, säger förbundsordförande Henrik Johansson till TV4. 

Olaga integritetsintrång

När polismannen sköts till döds i Biskopsgården i juni i år spreds en mobilfilm på nätet när ambulanspersonalen ger hjärt- och lungräddning. Som ett exempel utreds nu detta som misstänkt olaga integritetsintrång. 

Facket vill nu se ytterligare åtgärder för att stoppa det växande problemet, enligt TV4 Nyheterna

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Netflix krossade förväntningarna

3 timmar sedan

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

3 timmar sedan
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

3 timmar sedan
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

3 timmar sedan
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.

Polisen i Nordmaling rapporterar om trafikkontroll

3 timmar sedan
"Lögdeå, resultat efter stor trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Eskilstuna rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Kvinna till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.