Söndag 24 Okt
Stockholm

Polis sköt hemlös man i benet och armen – frias i tingsrätten

Genrebild polis och tingsrätt.
Polisen som avlossade skotten frias nu helt av tingsrätten. Foto: Hanna Franzén/TT och Anders Wiklund/TT

När polisen anlände till platsen stod en hemlös man på en fönsteravsats, och i handen höll han en gardinstång. Ingripandet slutade med att mannen sköts med två skott – och föll sex meter. Nu frias polisen helt i tingsrätten, skriver Dagens juridik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För ett år sedan fick polisen i Stockholm in ett inbrottslarm på en adress i Gamla stan, då en hemlös man som var påverkad av amfetamin tagit sig in i trapphuset. Men när polispatrullen kom fram till platsen uppstod tumult, skriver Dagens Juridik.

Efter att en av poliserna avlossat ett skott, som inte träffade mannen, ställde han sig på en avsats utanför ett fönster. I handen höll han en gardinstång, och uppträdde enligt polisens utsago, hotfullt. En av polismännen öppnade då eld mot mannen, som träffades med två skott, ett i armen och ett i benet.

Här föll mannen ner. Foto: Polisen

Föll mot marken

Skotten fick mannen att ramla från avsatsen, och falla sex meter ner på ett bord på en uteservering. Efter ingripandet fördes mannen till sjukhus med allvarliga skador i underbenet och flera frakturer.

– De säger att jag förmodligen aldrig mer kommer kunna gå normalt på ojämna underlag, och inte kunna springa mer och förmodligen ha smärtor resten av livet, berättar mannen i förhör, enligt tidningen, och är fortfarande oförstående varför polisen sköt honom:

– Varför skjuter de mig när jag står oåtkomlig från alla håll liksom. Jag kan inte komma åt någon, jag kan inte göra någon illa, jag var ju livrädd alltså.

Under sommaren 2021 åtalades polismannen som sköt skotten för tjänstefel, då åklagaren menade att det inte rörde sig om en nödvärnssituation. Men polismannen friades helt av Stockholms tingsrätt, som meddelade sin dom under onsdagen.

Trodde det var en farlig person

Även om polismannen friades skriver tingsrätten i domen att hotet som den hemlöse mannen utgjorde inte var så akut att polisen hade rätt att avlossa skott. Han har alltså åsidosatt vad som gällde för uppgiften, men kan inte fällas för tjänstefel då det inte an fastställas att åsidosättandet skedde med oaktsamhet. 

Kollegorna och polismannen som åtalades beskriver situationen som pressad och att de trodde att de hade att göra med en farlig person med järnrör, skriver Dagens juridik.

Kommentera
Kopiera länk
Dela