Stockholm

Polisens nya spaning: Misstänkt torped kan vara inblandad i mordet på Einár

Polisen har hittat ett nytt spår i sökandet på Nils "Einár" Grönbergs mördare.
Polisen har hittat ett nytt spår i sökandet på Nils "Einár" Grönbergs mördare. Foto: Jessica Gow/TT, Henrik Montgomery/TT

Polisen har nu gått in på ett nytt spår i sökningen efter 19-åriga rapparen Nils "Einár" Grönbergs mördare. De har nyligen börjat en spaning på en man som internt inom polisen benämns som torped.


Läs mer

Polisen har arbetat för fullt med att skapa en tidslinje för hur mordet på 19-årige rapparen Nils "Einár" Grönberg gått till.

Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl nära sin hemadress i Hammarby Sjöstad. Bildkälla: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl på nära håll

Vad som ska ha skett är att Einár ska ha blivit jagad av två maskerade män vid hans hemadress i Hammarby Sjöstad. Efter att flera skott avfyrats ska rapparen ha sprungit därifrån och försökt komma in i en port, där nyckelbrickan inte fungerade.

De maskerade männen kom ifatt 19-åringen, som sedan sköts ihjäl på nära håll.

Men en viktig nyckel kvarstår. Vem, eller vilka, utförde mordet?

Telefonnummer leder polisen vidare

Andra uppgifter som senare kom in till polisen är att två FaceTime-samtal gjordes innan och efter mordet till ett nummer vars ägare anses som väldigt intressant av polisen.

Nu har polisen flera spår att jobba vidare på. Bland annat ska de se över en man som varit intresse för spanare sedan tidigare, men också se över personer som inte är "formellt misstänkta".

Det var då polisen fick upp ögonen för en specifik person, som internt betecknas som torped inom polismyndigheten.

– Det är genom inkomna och gjorda iakttagelser och andra uppgifter. Han är intressant för fortsatt spaning, säger en uppgiftslämnare till Aftonbladet.

Nu arbetar polisen vidare med att ta reda på om mannen är intressant för fallet eller inte.

Nils "Einár" Grönberg blev 19 år gammal. Bildkälla: Jessica Gow/TT

Fakta om Nils "Einár" Grönberg:

Rapparen Einár, vars riktiga namn var Nils Grönberg, slog igenom år 2019 med låten "Katten i trakten", bara 16 år gammal. Samma år vann han sitt första pris på P3-Guld i kategorin "Årets låt" med samma låt.

Sedan dess har framgångarna avlöst varandra och blev på kort tid Einár en av Sveriges mest framstående rappare. Han har släppt fyra album och medverkat på låtar med bland andra Dree Low och Hov1.

Einár växte upp i Enskededalen i södra Stockholm, ett område där polisen identifierat gängkriminella nätverk och grupperingar. Han refererade ofta till vapen och våld i sina låtar, och har sagt att han skildrade verkligheten i området där han växte upp.

Rapparen blev under våren 2020 kidnappad av personer ur det så kallade Vårbynätverket och var kallad för att vittna mot nätverket i hovrätten i slutet av oktober.

Strax före klockan 23 den 21 oktober sköts Einár till döds i Hammarby Sjöstad. Han blev 19 år gammal.


Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.